کدام ترکیب رنگ ها را انتخاب کنیم؟

یکی از چالش‌های مهم رنگ آمیزی، ترکیب رنگ‌ ها با یکدیگر است. خیلی از افراد نمی‌دانند که ترکیب رنگ‌ های مختلف چگونه بدست می‌آید یا نحوه ساخت انواع ترکیب رنگ ها چگونه صورت می‌گیرد. اگر شما هم به دنبال بهترین ترکیب رنگ ها هستید، این مقاله را تا پایان دنبال کنید.

رنگ یک ابزار قدرتمند در دست شما است. می توانید به کمک ترکیب رنگ ها، به طرح ها و کار های خود جان ببخشید. فرقی ندارد شما تازه کار باشید یا یک حرفه ای، حتما با تاثیر باورنکردنی رنگ به طور مستقیم آشنا هستید. رنگ ها احساسات را بر می انگیزند و بر ادراک ما تاثیر می گذارند پس با این حساب، رنگ ها قدرتمند ترین ابزار در دست شما برای یک طراحی هستند.

با وجود میلیون ها رنگ، چگونه می توانید بهترین ترکیب رنگ را برای کار خود انتخاب کنید؟ ما در ادامه، تئوری های ترکیب رنگ را بررسی خواهیم کرد و ترکیب های رنگی را با هم مرور می کنیم تا بتوانید با الهام گرفتن از این مطالب به طرح های خود جانی تازه دهید و به بهترین شیوه، از رنگ ها استفاده کنید.

ترکیب رنگ

چرا ترکیب رنگ مهم است؟ اساسا ترکیب رنگ به چه کاری می‌آید؟ راستش را بخواهید ترکیب رنگ اساس ساخت رنگ‌های ساختمانی و هنری است. شما نمی‌توانید بدون آگاهی از ترکیب رنگ به رنگ‌های مورد نظر خود دست پیدا کنید. با استفاده از انواع ترکیب‌ رنگ‌های مختلف، رسیدن به رنگ مورد نظر آسان می‌شود. بنابراین بپذیریم که ترکیب رنگ و یادگیری اصول ترکیب‌ رنگ‌های مختلف، مهم است.

ترکیب رنگ ها

تا اینجا پذیرفتیم که ترکیب رنگ اساس رسیدن به رنگ‌های مختلف ساختمانی و هنری است. با این حال، چگونه می‌توان به ترکیب رنگ‌های مختلف دست پیدا کرد. در مرحله اول باید بدانید که رنگ‌ها به سه دسته اولیه یا اصلی، ثانویه و رنگ‌های ثالث تقسیم‌بندی می‌شوند. رنگ‌های اصلی یا اولیه، شامل زرد، قرمز و آبی است. از ترکیب دو به دو این رنگ‌ها، می‌توان رنگ ثانویه را درست کرد.

به طور مثال، اگر رنگ آبی و قرمز با یکدیگر ترکیب شوند، رنگ بنفش به دست می‌آید. همچنین با ترکیب رنگ قرمز و زرد، می‌توان به رنگ نارنجی دست پیدا کرد. بنابراین ترکیب رنگ‌های اصلی با یکدیگر، رنگ‌‎های ثانویه را تشکیل می‌دهند.

از طرفی اگر رنگ‌های ثانویه را با رنگ‌های اصلی ترکیب کنید، رنگ‌های ثالت به دست می‎آید. بنابراین رنگ‌های ثالت از ترکیب رنگ‌های ثانویه و اصلی ایجاد می‌شود. در ضمن شما می‌توانید وقتی رنگ‌های مختلف را درست کردید، هر کدام را با دیگری ترکیب کنید تا رنگ جدید مورد نظر به دست آید.

بهترین ترکیب رنگ ها

اصولا در میان ترکیب رنگ‌ها، بهترین وجود ندارد. زیرا هر فردی به یک رنگ خاص علاقه دارد. با این حال به صورت سالانه برخی از کارشناسان حوزه رنگ، بهترین ترکیب رنگ‌ها را برای دکوراسیون ساختمان، لباس، کابینت و … مشخص می‎کنند. این موضوع تنها به ترند همان سال برای خنثی کردن تم سال پیش از آن است.

مثلا همان سالی که اعلام شد کرونا تقریبا تمام شده است، سال بعد، رنگ سال تحت عنوان رنگ سرخابی اعلام شد. این رنگ از نظر روانشناسی نشان‌دهنده گرما و ایجاد انرژی برای شروعی دوباره است. بنابراین انتخاب بهترین ترکیب رنگ‌ها بسته به شرایط می‌تواند تغییر کند.

ترکیب رنگ های خاص

برخی ترکیب رنگ‌ها هستند که جلوه خاصی به دکوراسیون و دیوار خانه می‌دهند. مثلا رنگ سال ۱۴۰۳ یا رنگ سال ۲۰۲۴ که با عنوان هلویی معرفی شد. این رنگ اگرچه طرفداران زیادی مانند قرمز، آبی و صورتی ندارد اما به دلیل خاص و شاد بودن، بهترین گزینه در سال جدید است.

از طرفی ترکیب رنگ‌های خاص می‌تواند به سلیقه افراد مختلف تعیین شود. با این حال، یک مثال روشن در این زمینه وجود دارد که می‌تواند مفهوم ترکیب رنگ‌های خاص را بیشتر مشخص کند.

در سال گذشته یعنی ۱۴۰۳، اپل رنگ آیفون ۱۵ پرومکس را تیتانیومی طبیعی اعلام کرد. این رنگ البته یک رنگ خاص و منحصربه فرد است که خیلی‌ها به اشتباه آن را با خاکستری اشتباه گرفتند اما این رنگ به عنوان یک رنگ مستقل معرفی می‌شود. اگرچه جزو خانواده رنگ‌های خاکستری-طوسی است اما خودش نیز به تنهایی یک شخصیت کامل دارد. پس یکی از ویژگی‌های رنگ‌های خاص، نام جدید و منحصر به فرد است.

انتخاب رنگ

خیلی از افراد معتقدند که سخت ترین مرحله از ترکیب رنگ، انتخاب رنگ‌های مورد نظر است. یعنی شما باید پیش از ترکیب کردن رنگ‌ها، آن‌ها را انتخاب کنید. البته این موضوع نیز به مزاج هر فرد نیز بستگی دارد. ممکن است رنگی که در سال ۲۰۲۳ طرفدار سرسخت آن بودید، امسال به عنوان یک رنگ معمولی برای شما در نظر گرفته شود.

پس انتخاب رنگ مهم است و باید آن را به صورت روزانه مشخص کرد. اگر بدانید که هدفتان از ترکیب رنگ چیست، مطمئنا انتخاب رنگ نیز آسان خواهد شد. زیرا هر کدام از رنگ‌ها، معنا و مفهوم خاص خود را دارند.

تئوری ترکیب رنگ ها و چرخه رنگ

ترکیب رنگ ها

ابتدا بیایید به تئوری رنگ و چرخه رنگ نگاه کنیم. آگاهی از تئوری رنگ و چرخه رنگ به شما کمک می کند تا بفهمید که چرا ترکیب رنگ های خاص با هم به خوبی نقش آفرینی می کنند. رنگ شناسی و نظریه رنگ ها به ما می آموزد برداشت مغز از هر رنگ چه خواهد بود و به روانشناسی رنگ ها می پردازد.

تئوری رنگ، علم استفاده از رنگ

ترکیب رنگ ها

تئوری رنگ، هنر و علم استفاده از رنگ است. تحقیقات نشان داده است که رنگ تأثیرات روانی ای بر رفتار و افکار انسان دارد.

برای هنرمندان و طراحان، تئوری رنگ مجموعه ای از قوانین و دستورالعمل هایی است که طراحان برای برقراری ارتباط با کاربران از طریق طرح های رنگی جذاب استفاده می کنند.

چرخه رنگ، تاثیر بر حالات و احساسات

چرخه رنگ، تاثیر بر حالات و احساسات

حتما تا به حال چرخه رنگ را دیده اید. خوب است بدانید که سر آیزاک نیوتن در سال ۱۶۶۶ این چرخه را طراحی کرد. نیوتن به خوبی درک کرد که چگونه رنگ توسط ادراک انسان تعریف می‌شود و چگونه رنگ ها با هم ترکیب می‌شوند تا ترکیبات چشم نوازی ایجاد کنند؛ در نتیجه او رنگ اولیه و ثانویه  و درجه سوم را ایجاد کرد.

رنگ های اصلی: قرمز، زرد، آبی

رنگ های ثانویه: نارنجی، سبز، بنفش (این رنگ ها از ترکیب رنگ های اصلی ایجاد شده اند.)

رنگ‌ های سوم: قرمز-نارنجی، زرد-نارنجی، زرد-سبز، آبی-سبز، آبی-بنفش، قرمز-بنفش (این رنگ ها از ترکیب رنگ‌های اصلی و ثانویه ایجاد شده اند.)

رابطه ما با انواع رنگ ها از نظر روانی و جمعی در سراسر جامعه چیزی است که به رنگ معنا می بخشد. همین معنی است که برندسازی نمادین و موفق را به وجود می‌آورد. مانند قرمز و سفید برای کوکاکولا. برای درک بهتر می توانید یک خط از وسط چرخه بکشید. وقتی این کار را انجام دهید، متوجه خواهید شد که بین رنگ های گرم (قرمز، نارنجی و زرد) و رنگ های سرد (آبی، سبز و بنفش) تمایز وجود دارد. رنگ‌ های گرم معمولاً انرژی و حس روشنایی یا زندگی را منتقل می‌ کنند؛ در حالی که رنگ‌ های سرد احساس آرامش را منتقل می‌ کنند.

رنگ های مکمل رنگ هایی هستند که در دو طرف چرخه رنگ قرار می گیرند. ترکیب این رنگ ها جلوه ای از کنتراست بالا ایجاد می کند و چشم ها را به خود جلب می کند و تاثیر زیادی برجای می گذارد. به عنوان مثال: قرمز و سبز، زرد و بنفش، نارنجی و آبی.

ترکیب رنگ های مشابه باعث ایجاد حس تعادل و هماهنگی می شود. به طور معمول، یکی از این رنگ ها در پس زمینه قرار می گیرد. مثال: زرد، زرد-سبز و سبز؛ بنفش، قرمز-بنفش و قرمز؛ قرمز، قرمز نارنجی و نارنجی؛ آبی، آبی-بنفش و بنفش.

چند پیشنهاد برای ترکیب رنگ ها

چند پیشنهاد برای ترکیب رنگ ها

  1. آبی سلطنتی و هلویی: ترکیب آبی سلطنتی و هلویی تعادل خوبی ایجاد می کند. هلویی رنگی ملایم و بهاری دارد و آبی سلطنتی نشانه ای از هیجان است. دوگانگی موجود در این ترکیب رنگ بسیار جذاب است.
  2.  زغالی و زرد: زغالی و زرد (یا سیاه و زرد) یکی از پرکاربرد ترین ترکیب رنگ ها است. این دو رنگ به دلیل کنتراست بالایی که دارند به طرز شگفت انگیزی مکمل یکدیگر هستند. این ترکیب برای طراحی لوگو یا برچسب محصول بسیار پر کاربرد است.
  3. قرمز و زرد: ترکیب بعدی در لیست ترکیب رنگ های پر جنب و جوش، قرمز و زرد است. این ترکیب رنگ مکمل، نشانه شادی و هیجان است. برای نمایش شور و حرارت طرح خود برای رنگ آمیزی داخلی خانه حتما از این ترکیب رنگ ها استفاده کنید.
  4. سبز، لیمویی و آبی روشن: سبز، لیمویی و آبی روشن انرژی و جوانی را منتقل می کنند. وقتی این دو رنگ روشن با هم ترکیب شوند، به ویژه برای لوگو ها و طراحی مد خوب عمل می کنند.
  5. آبی و سفید: یکی دیگر از ترکیب رنگ ها در دنیای رنگ، ترکیب آبی و سفید است. این ترکیب آرامش، سهولت و اعتماد را به شما منتقل می کند و احساس نگاه کردن به آسمان در یک صبح آفتابی را القا می کند. آبی و سفید ترکیب رنگی مناسبی برای رنگ‌ های برند در صنایع بهداشتی و مراقبت از کودکان هستند.
  6. صورتی تند و فیروزه ای: فیروزه ‌ای می ‌تواند جزء رنگ های ملایم باشد که ترکیب آن با یک صورتی تند و پررنگ می تواند توجه همه را به خود جلب کند. این ترکیب رنگ ها روشن هستند و در عین حال کنتراست بالای هیجانی را تجسم می‌کنند که در دید مخاطب بسیار جذاب خواهد بود.

در ادامه به چند ترکیب دیگر اشاره خواهیم کرد و امیدواریم این ترکیب رنگ ها الهام بخش شما برای اجرای کارتان باشند.

صورتی تند و فیروزه ای

  • آبی روشن و آبی تیره
  • آبی آسمانی و صورتی آدامسی
  • قرمز گیلاسی و صورتی ملایم
  • سبز و سفید
  • زرد و سبز
  • بژ، مشکی-قهوه ای و قهوه ای مایل به زرد
  • آبی سلطنتی و زرد کم رنگ
  • آبی، قهوه ای و نیلی
  • قرمز، زیتونی روشن و سبز آبی روشن

 

تماس با ما

نتیجه گیری

انتخاب درست رنگ در یک طراحی امری بسیار حیاتی است که باید با دقت زیادی به آن توجه شود. در دنیای رنگ ها که میلیون ها ترکیب وجود دارد، خوب است که انتخابی مناسب داشته باشید تا ارزش کارتان حفظ شود و جانی تازه به طرح خود دهید. برای این کار ابتدا باید با رنگ های اصلی و تئوری ترکیب رنگ ها آشنا باشید. سپس می توانید با بررسی ترکیب رنگ ها، ایده های نوین بگیرید و با اطمینان کامل به دنبال اجرای رنگ در طرح خود بروید.

ممکن است شما دوست داشته باشید