آموزش پاک کردن اسپری رنگ از روی دیوار
یکی از چالشهای عمومی در زمینه رنگ و رنگآمیزی، چگونگی حذف یا پاک کردن رنگ اسپری به ویژه از روی دیوارهای خارجی ساختمان است. برای پاک کردن اسپری رنگ در دیوارهای آجری، ابتدا قسمتهای نازک کنده میشود. این در حالی است که در دیوارهای فلزی از خمیر سودا یا پاککننده تجاری و در دیوارهای پلاستیکی از روغن یا پاککننده لاک ناخن استفاده میکنند.
در این مقاله قصد داریم تا به موضوعاتی نظیر معرفی اسپری رنگ، انواع اسپری رنگ، ویژگیهای اسپری رنگ، کاربرد انواع اسپری رنگ، مراحل پاک کردن اسپری رنگ از روی دیوار، پاک کردن اسپری رنگ از روی سنگ، پاک کردن اسپری رنگ از روی دیوار آجری، پاک کردن اسپری رنگ از سرامیک، پاک کردن اسپری رنگ از روی دیوار سیمانی و چگونه رنگ اسپری را از روی پلاستیک پاک کنیم، بپردازیم. برای خواندن ادامه مطلب، مجله مینیاتور را دنبال کنید.
معرفی اسپری رنگ
اسپری رنگ، یکی از انواع رنگهای مورد استفاده در صنایع ساختمانی و صنعتی است که به عنوان رنگ آئروسل نیز شناخته میشود. این نوع رنگ که در یک قوطی تحت فشار جایگذاری شده است، بر روی سطوحی همچون آهن، سنگ، فلز، پارچه، پلاستیک و … مورد استفاده قرار میگیرد.
رنگ غالب اسپری رنگ، شامل رنگ روغنی میشود. اسپری رنگ گل پخش و اسپری رنگ گل ریز، از جمله برندهای مشهور تولیدکننده اسپری رنگ در بازار ایران به شمار میآیند.
انواع اسپری رنگ
انواع اسپری رنگ به دو دسته تقسیمبندی میشود که عبارتند از: ۱- انواع اسپری رنگ بر اساس نوع رنگ ۲- انواع اسپری رنگ بر اساس کاربرد
۱- انواع اسپری رنگ بر اساس نوع رنگ
- براق
- نیمه براق
- مات
- متالیک
- ساتن
۲- انواع اسپری رنگ بر اساس کاربرد
- اسپری رنگ عمومی
- اسپری رنگ صنعتی
- اسپری رنگ نسوز
- اسپری رنگ اکلیلی
- اسپری رنگ شبرنگ
ویژگیهای اسپری رنگ
ویژگیهای اسپری رنگ عبارتند از:
- پوششدهی بالا
- ایجاد سطحی یکدست و یکنواخت
- انسجام بالا به واسطه دارا بودن رنگ روغنی
- سرعت بالا در خشک شدن
- قابل شستوشو
- انجام سریع و آسان
کاربرد انواع اسپری رنگ
کاربردهای اسپری رنگ عبارتند از:
- مورد استفاده در سطوح فلزی، سنگی، آهنی، پارچهای و پلاستیک
- صنعت خودروسازی، دوچرخهسازی و وسایل نقلیه
- علامتگذاری در پروژههای عمرانی و نقشهبرداری
- مورد استفاده در خلق آثار هنری
مراحل پاک کردن اسپری رنگ از روی دیوار
مراحل پاک کردن اسپری رنگ از روی دیوار به پنج مرحله تقسیمبندی میشود که عبارتند از: ۱- پاک کردن دیوار با استفاده از پاککننده رنگ ۲- پاک کردن دیوار به وسیله اسفنج ۳- استفاده از سوهان (سنباده) ۴- تعمیر آسیبهای باقیمانده بر روی دیوار به وسیله بتونه ۵- رنگآمیزی نهایی دیوار.
۱- پاک کردن دیوار با استفاده از پاککننده رنگ: یکی از موارد مهم در مسیر پاک کردن اسپری رنگ از روی دیوار یا سطوح دیگر، دارا بودن یک نوع پاککننده یا حلال قدرتمند همچون تینر است. از ویژگیهای تینر به عنوان پاککننده اسپری رنگ میتوان به حذف لکهها و موارد زائد بر روی دیوار ناشی از اسپری رنگ اشاره کرد. برای جلوگیری از آسیب وارد کردن پاککننده دیوار، بهتر است ابتدا مقداری از پاککننده را در ابعاد کم (گوشه دیوار) به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه آزمایش کرده و از نتایج آن اطلاع پیدا کرد.
استفاده از تینر برای پاک کردن اسپری رنگ، تنها در روز نخست اعمال اسپری رنگ بر روی دیوار، مجاز و موثر است. بنابراین پس از ۲۴ ساعت از اعمال اسپری رنگ بر روی دیوار، امکان استفاده از تینر به عنوان پاککننده وجود ندارد و باید ضمن تراشیدن دیوار با سنباده و انجام مراحل بتونهکاری، دیوار مورد نظر رنگآمیزی شود. درضمن ترکیب جوش شیرین و آب گرم نیز میتواند به عنوان پاککننده موثر در این زمینه عمل کند.
۲- پاک کردن دیوار به وسیله اسفنج: برای پاکسازی اسپری رنگ از روی دیوار، ابتدا حلال (تینر) به وسیله اسفنج یا دستمال پارچهای بر روی دیوار سابیده میشود تا رنگ به طور کامل از بین برود. در صورت گسترده نبودن سطح مورد نظر، جایگزین کردن مسواک به جای اسفنج یا دستمال کهنه نیز توصیه میشود.
۳- استفاده از سوهان (سنباده): سوهان رنگ یا سنباده، یکی از ابزارهای کاربردی در فرایند پاکسازی اسپری رنگ بر روی دیوار است که در صورت عدم امکان استفاده از حلال و اسفنج، مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار مهم زمانی کاربرد دارد که ابزارهایی همچون حلال و اسفنج قادر به حذف لکههای ناشی از اسپری رنگ بر روی دیوار نباشند.
۴- تعمیر آسیبهای باقی مانده بر روی دیوار به وسیله بتونه: محصول بتونه در مواردی وارد عمل میشود که به سطح دیوار آسیب جدی وارد شده است. اگر درحین انجام مراحل پاکسازی اسپری رنگ، به دیوار آسیبی وارد شود، محصول بتونه میتواند ضمن رفع کامل آن، زمینه را برای زیباتر کردن سطح دیوار مورد نظر پیش از رنگآمیزی مجدد به وجود آورد.
۵- رنگآمیزی نهایی دیوار: پس از پاکسازی اسپری رنگ از روی دیوار، احتمال آسیب وارد شدن به رنگ پسزمینه وجود دارد. به همین خاطر باید مقداری رنگ اضافی در حین مراحل پاکسازی وجود داشته باشد تا پس از پاک کردن لکهها، جای آنها را با رنگ پر کرد.
پاک کردن اسپری رنگ
قبل از پاک کردن اسپری رنگ، ابتدا باید ببینید قرار است روی چه سطحی چنین کاری انجام شود. اگر سطح شما کاشی و سرامیک است که کار چندان سختی پیش رو ندارد. زیرا به راحتی میتوانید با یک پارچه آغشته به تینر، سرکه، استون و شویندههای خانگی، رنگ اسپری را از روی کاشی و سرامیک پاک کنید.
ساده تر از همه راهها، استفاده از لیسه یا کاردک است. این کار بدون استفاده از مواد شوینده مضر، میتواند سطوح شما را از اسپری رنگ پاک کند. فقط مراقب باشید تا خراش بر روی سطح صیقلی کاشی و سرامیک ایجاد نشود.
برای سایر سطوح نیز کم و بیش چنین روشهایی جواب میدهد. به طور مثال سطوح سیمانی و آجری هم میتواند با چنین روشهایی تمیز شوند. بنابراین در نظر داشته باشید که حین پاک کردن اسپری رنگ، حتما از ماسک و دستکش استفاده کنید تا مواد مضر وارد بدن شما نشود.
حلال اسپری رنگ
همانطور که اشاره کردیم؛ روشهای مختلفی برای پاک کردن اسپری رنگ از سطوح مختلف وجود دارد. با این حال اگر برای پاک کردن رنگ اسپری از مواد شوینده یا شیمیایی استفاده کردید، باید بدانید موادی که بتواند رنگ را از روی سطح بلند کند، به آن حلال همان رنگ گفته میشود. بنابراین استفاده از استون، تینر، مواد شوینده خانگی، مواد طبیعی مانند سرکه سفید و …، به عنوان حلال اسپری رنگ شُهرت دارند.
چگونه رنگ اسپری را پاک کنیم
پیش از اینکه کار خاصی انجام دهید، لازم است که مواد مورد نیاز برای پاک کردن رنگ اسپری را انتخاب کنید. اینکه قرار است با چه موادی رنگ اسپری از سطح مورد نظر پاک شود. آیا تینر مناسب است یا استون؟ مواد شوینده طبیعی یا شیمیایی؟ کدام مواد بهترین انتخاب برای پاک کردن رنگ اسپری از روی سطح است؟
در نتیجه برای رسید به جواب این سوال که چگونه رنگ اسپری را پاک کنیم؟ باید به شما بگوییم که هم میتوانید از مواد طبیعی استفاده کنید و هم شیمیایی. هر چقدر سطح شما کمتر صیقلی باشد (مانند آجر و سیمان)، بهتر است به سراغ مواد شیمیایی مانند تینر و استون بروید. در صورتی که سطح شما صیقلی بود (مانند کاشی و سرامیک)، مواد طبیعی، تیغ، کاردک و لیسه هم میتواند رنگ را از سطح مورد نظر جدا کند.
اسپری رنگ با چی پاک میشه
هر چیزی که باعث پاک کردن رنگ بشود، به آن حلال همان رنگ میگویند. حلال رنگ شامل موادی است که هم رنگ را رقیق میکند و هم میتواند رنگ خشک شده را در خود حل نماید. اینگونه باعث میشود که سطح شما عاری از رنگ باشد. بنابراین برای پاک کردن اسپری رنگ از سطوح مختلف، نیاز به حلال آن دارید که در پاراگراف قبل درباره آن توضیح کافی ارائه دادیم.
پاک کردن اسپری رنگ از روی سطوح دیگر
گاهی پیش میآید که بهجایماندن اسپری رنگ بر روی سطوحی به غیر از دیوار ساختمان همچون سطوح فلزی، سیمانی، پلاستیکی و یا پوست انسان، باعث ایجاد دردسر میشود.
- پاک کردن رنگ اسپری از روی سطوح فلزی، سیمانی و پلاستیکی
برای پاکسازی سطوح فلزی و پلاستیکی، تهیه صابون بر پایه روغن الزامی است. مراحل پاک کردن اسپری رنگ به این صورت است که به وسیله دستمال پارچهای آمیخته با کف صابون، رنگ موجود بر روی سطح فلزی یا پلاستیکی، چندین بار سابیده میشود. در صورت عدم تاثیر این کار بر روی سطح فلزی و پلاستیکی، استفاده از واکس یا پولیش خودرو به جای روغن نیز مفید خواهد بود.
- پاک کردن رنگ اسپری از روی پوست
روغن زیتون یا روغن نارگیل، بهترین مواد مورد مصرف برای پاک کردن رنگ از روی پوست انسان به حساب میآید. برای انجام مراحل این کار، علاوه بر تهیه روغن زیتون یا روغن نارگیل، ابزاری همچون دستمال یا پنبه نیز برای سابیدن روغن بر روی پوست ضروری است.
پاک کردن اسپری رنگ از روی دیوار سنگی
یکی از بهترین راهها برای پاک کردن اسپری رنگ از روی سنگ، استفاده از ترکیب خاک رس و حلال (تینر) است. پس از ترکیب کردن مواد فوق، اجازه دهید روی سطح سنگ برای چند دقیقه باقی بماند. در صورت نیاز، پس از اعمال کردن ترکیب خاک رس و حلال بر روی سطح سنگ، روی آن را برس نرم بکشید. در آخر نیز میتوانید سطح سنگ را با بخار یا آب تمیز، شستشو دهید. لازم به توضیح است که برای از بین بردن اسپری رنگ از روی سنگ میتوانید از آب گرم نیز استفاده کنید.
پاک کردن اسپری رنگ از روی دیوار آجری
برای اینکه به راحتی بتوانید اسپری رنگ را از روی دیوار آجری پاک کنید، پیشنهاد میکنیم از محلول تری سدیم فسفات استفاده نمایید. شیوه درست کردن این نوع محلول به گونهای است که نصف لیوان از سدیم فسفات را با نزدیک ۴ لیتر آب ترکیب کنید. پس از آماده شدن محلول، آن را بر روی دیوار آجری بزنید و اجازه دهید تا به مدت ۳ تا ۵ دقیقه بر روی سطح مورد نظر باقی بماند.
سپس اسپری رنگ اعمال شده بر روی دیوار آجری را تا زمان جدا شدن برس بزنید. همچنین شما میتوانید از آب فشار قوی به جای برس استفاده کنید. فراموش نکنید که برای داشتن آب فشار قوی، حتما یک واشر فشار خریداری کنید تا بتوانید به وسیله آن، رنگ روی دیوار آجری را از بین ببرید.
در ضمن اگر به واشر آب دسترسی ندارید، میتوانید از شلنگ معمولی برای این کار استفاده کنید. با این تفاوت که مدت زمان جدا شدن اسپری رنگ از روی دیوار آجری بیشتر خواهد شد.
پاک کردن اسپری رنگ از سرامیک
محبوبترین حلال برای از بین بردن اسپری رنگ بر روی کاشی و سرامیک، استون یا حلال لاک ناخن است. همچنین شما میتوانید از آن تینر رنگ برای پاک کردن اسپری رنگ بر روی سرامیک استفاده کنید. برای انجام این کار، ابتدا مقداری از محلول مورد نظر را بر روی سطح سرامیک بریزید و سپس با یک دستمال تمیز، سطح آن را فشار دهید تا اسپری رنگ از روی آن جدا شود.
علاوه بر این، برای پاک کردن اسپری رنگ از روی سطح سرامیک، استفاده از تیغ یا یک شیء تیز نیز توصیه میشود. برای اینکه به سطح مورد نظر خراش جدی وارد نشود، بهتر است که تیغ را در زاویه ۴۵درجه بر روی سرامیک اعمال کنید. پس از جدا شدن رنگ، سطح سرامیک را با پارچه تمیز پاک کنید.
پاک کردن اسپری رنگ از روی دیوار سیمانی
بهترین راه برای پاک کردن اسپری رنگ از روی دیوار سیمانی، استفاده از استون است. همچنین ماده استون برای پاک کردن رنگهای روغنی و اکریلیک به خوبی کار میکند. بنابراین در صورتی که قصد پاک کردن اسپری رنگ از روی دیوار سیمانی را داشتید، پیشنهاد میکنیم از استون یا حلال لاک ناخن استفاده کنید.
محل را به طور کامل با شلنگ یا سطل آب بشویید تا هرگونه کثیفی که میتواند بر قدرت استون برای شل شدن رنگ تأثیر منفی بگذارد، پاک کنید. برای جلوگیری از رقیق شدن، اجازه دهید سطح مورد نظر خشک شود.
لکه رنگ را با ریختن مستقیم روی آن با استون اشباع کنید. اجازه دهید استون به مدت ۵ دقیقه روی رنگ اثر کند. از دستکش، محافظ چشم و ماسک تنفسی استفاده کنید؛ زیرا استون میتواند پوست، چشمها و مجاری تنفسی را تحریک کند.
مقداری استون بیشتر روی رنگ بزنید و با برس تمیز کنید. در آخر نیز سطح مورد نظر را را با شلنگ یا سطل آب بشویید و اجازه دهید خشک شود.
چگونه رنگ اسپری را از روی پلاستیک پاک کنیم
برای پاک کردن رنگ اسپری از روی پلاستیک، باید مراقب باشید و هر نوع موادی را بر روی آن اعمال نکنید. زیرا ممکن است باعث ذوب شدن و از بین رفتن پلاستیک شود. برای این کار توصیه میکنیم از الکل ایزوپروپیل استفاده کنید که به راحتی قابل تهیه است.
مالش الکل به حذف رنگ بدون ذوب شدن پلاستیک کمک میکند. با این وجود، حتما از ماسک صورت برای محافظت در برابر بخارهای ناشی از الکل استفاده کنید. همچنین برای محافظت از پوست خود، استفاده از دستکش کار الزامی است.
با پیروی از دستورالعملهای گفته شده برای استفاده ایمن، الکل را روی رنگ بریزید و محکم با پارچه تمیز کنید. ممکن است لازم باشد تا زمانی که رنگ شروع به محو شدن کند، به مالش دادن ادامه دهید. بنابراین صبر کنید و اجازه دهید تا اسپری رنگ به طور کامل از سطح پلاستیک جدا شود.
جمعبندی
در این مقاله تلاش شد تا مراحل پاک کردن اسپری رنگ از روی دیوار به طور کامل بررسی شود؛ به طوری که در حال حاضر میتوان اشاره کرد که اسپری رنگ دیوار به وسیله یک حلال قدرتمند همچون تینر، قابلیت پاک شدن دارد. از طرفی، اگر حلال تینر، توان پاک کردن اسپری رنگ دیوار را نداشت، بهره گرفتن از سنباده جهت سابیدن دیوار، بتونهکاری و رنگکاری در انتهای کار توصیه میشود. ضمنا برای پاک کردن رنگ بر روی سایر سطوح همچون سطوح فلزی، پلاستیکی و پوست انسان، صابون و روغنهای مخصوص مورد استفاده قرار میگیرد.
سوالات متداول
- برای پاک کردن اسپری رنگ از سطوح مختلف، چه ابزارهایی مورد نیاز است؟
حلال مناسب، اسفنج یا دستمال، سنباده، بتونه و رنگ اضافی.
- استفاده از حلال برای پاک کردن اسپری رنگ تا چه زمانی پس از اعمال اسپری رنگ مجاز است؟
پس از اعمال اسپری رنگ بر روی سطوح مختلف و در راستای پاک کردن آن به وسیله حلال شیمیایی، تنها ۲۴ ساعت زمان وجود دارد و پس از آن، استفاده از حلال کاربرد و تاثیری ندارد.
- برای پاک کردن اسپری رنگ از سطوح مختلف، چه ابزارهای حفاظتی مورد نیاز است؟
استفاده از لباس محافظ، دستکش، ماسک و عینک ضروری است.
- پس از پاک کردن اسپری رنگ از سطح سیمانی، انجام چه دستورالعملی ضروری است؟
پس از پاکسازی سطح سیمانی از اسپری رنگ، سطح مورد نظر به طور کامل شستوشو شود.
- آیا به جز حلال تینر، آب و صابون و روغن، محلولی برای پاک کردن اسپری رنگ وجود دارد؟
بله. یکی از موثرترین مواد مورد استفاده برای پاک کردن اسپری رنگ، محلول تری سدیم فسفات نام دارد. برای استفاده از این محلول، نصف لیوان تری سدیم فسفات به همراه دو گالن آب گرم ترکیب میشود. پوشیدن دستکش برای جلوگیری از تماس با پوست در حین استفاده از این محلول ضروری است.