رنگ روغنی چیست؛ مزایا و کاربردهای آن
رنگ روغن چیست؟ بعید است که کسی پیدا شود و نام رنگهای مبتنی بر روغن را نشنیده باشد. زیرا در گذشته اغلب خانههای ایرانی با رنگهای مبتنی بر روغن پوشش داده میشد و کمتر کسی از محصولات پایه آب استفاده میکرد. با این حال ما اینجا هستیم تا به شما درباره این رنگ، توضیحات کامل و جامع ارائه دهیم.
در این مقاله به این پرسش پاسخ میدهیم که رنگ روغنی چیست، چه کاربردهایی دارد، انواع آن کدام است و مزایا و معایب آن شامل چه مواردی میشود. چنانچه تمایل به خرید آنلاین رنگ روغن ساختمانی و بررسی قیمت آن دارید، میتوانید از محصولات متنوع موجود در فروشگاه مینیاتور ایران دیدن کنید. همچنین از طریق شماره ۶۷۱۳۳-۰۲۱ میتوانید سفارش خود را ثبت کنید.
زمان خواندن: ۱۲ دقیقه
انواع رنگهای روغنی
رنگ روغن چیست و انواع آن کدام است؟ این محصول در انواع مات، نیمه براق و براق تولید میشود که در ادامه به توضیح ویژگیها و کاربردهای هر کدام میپردازیم.
بیشتر بخوانید: آشنایی با تفاوت رنگ روغنی مات و براق

۱- مات
رنگ مات دارای پوششی با براقیت کم و مخملی است که ظاهری پیچیده و مدرن را به سطح شما میدهد. همچنین این رنگ جزو رنگهای بافت دار از نوع روغنی است که درخشندگی کمی دارد. روکش های مات را میتوان برای هر سطحی استفاده کرد؛ فقط در نظر داشته باشید که این محصول در برابر آب و رطوبت مقاوم نیست. بنابراین سعی کنید در محیطهایی آن را به کار ببرید که نیاز به تمیز کردن یا شستشوی آن وجود نداشته باشد. بهترین محل برای استفاده از نوع مات، سقف خانه است که حداقل نیازی به تمیز کردن آن در کوتاه مدت نیست.
مزایا
این محصول به اندازه نوع براق و نیم براق، بوی تیز ندارد. با این حال، سرعت خشک شدن بالایی دارد و اجرای پالتهای پایه آب بر روی آن امکانپذیر است.
معایب
ضد آب و رطوبت نیست و در برابر مواد شیمیایی، نور و اشعه خورشید نیز مقاومت چندانی از خود نشان نمیدهد. در نتیجه امکان شستشوی آن با آب و مواد شوینده وجود ندارد.
۲- نیمه براق
این نوع رنگها مقاومت خوبی در برابر لکه دارند و به راحتی تمیز میشوند. رنگهایی با ظاهر نیمه براق برای استفاده در بسیاری از مناطق مشابه رنگهای براق مناسب هستند. به طور مثال میتوان به دیوارهای گچی و سطوح چوبی که در معرض سایش هستند، اشاره کرد.
همچنین برای سطوح فلزی و چوبی که در محیط بیرون و آزاد قرار دارند، استفاده از این رنگ توصیه میشود. در نتیجه رنگ نیمه براق روغنی علاوه بر قابلیت ضد آب، رطوبت و مواد شیمیایی، به راحتی قابل شستشو است. البته انتخاب شوینده ملایم نیز در هنگام شستن آن در نظر بگیرید تا آسیبی به سطح آن وارد نشود.
مزایا
رنگ روغن چیست؟ بیایید به مزایای نوع مات بپردازیم. این محصول ضد آب است و به راحتی در برابر رطوبت دچار اختلال نمیشود. اگرچه خاصیت ضد آب بودن این محصول نسبت به نوع براق کمتر است اما در کل میتوان به عنوان یک محصول ضد آب آن را معرفی کرد. همچنین بهترین گزینه برای محیط پذیرایی و اتاق خواب است. زیرا برعکس نوع براق، انعکاس کمتری در محیط ایجاد میکند.
معایب
هیچگونه سازگاری با محیط زیست ندارد. زیرا برای رقیق کردن آن نیاز به مواد شیمیایی مانند تینر یا بنزین است. همچنین دیر خشک میشود. البته این نقص نیز برای نوع براق هم وجود دارد. در ضمن بوی تیزی دارد و میتواند برای سیستم تنفسی و پوست انسان مشکلاتی به وجود آورد.
۳- براق
این محصول قویترین رنگ در میان خانواده رنگهای رزین روغنی است که در برابر آب، رطوبت، مواد شیمیایی، قارچ، خزه، باکتری و گرد و خاک، مقاومت بسیار بالایی دارد. در نظر داشته باشید که این رنگ، براقیت سطح را چند برابر میکند؛ به طوری که شما شاهد یک سطح آینهای خواهید بود که هر چه به آن برخورد کند را منعکس خواهد کرد. با در نظر گرفتن این ویژگیها، نوع براق قابلیت شستشوی بالایی دارد و به راحتی میتوانید هرچند وقت یکبار، سطح آن را با آب و مواد شوینده، بشویید.
مزایا
این محصول علاوه بر ضد آب بودن، به راحتی قابلیت شستشو دارد. بنابراین شما با خیال راحت میتوانید سطح مورد نظر را با آب و مواد شوینده تمیز کنید. همچنین در برابر نور و اشعه خورشید نیز مقاومت بالایی از خود نشان میدهد. در ضمن نسبت به قارچ، خزه، مواد شیمیایی و رطوبت نیز مقاوم است.
معایب
معایب رنگ روغن چیست؟ بیایید به معایب نوع براق این محصول بپردازیم. اگرچه مزایای این محصول بسیار است اما نباید فراموش کنید که براقیت بالای آن موجب میشود که همه چیز در محیط شما انعکاس پیدا کند. بنابراین مانند یک آینه عمل میکند که علاوه بر انعکاس نور طبیعی و مصنوعی، وسایل و چهره شما را تا حدودی منعکس میکند. در ضمن با محیط زیست سازگار نیست و بوی تیز آن میتواند برای سیستم تنفسی انسان دردسر به وجود آورد.
کاربردهای رنگ روغنی در ساختمان
کاربرد رنگ روغن ساختمان چیست؟ همانطور که اشاره کردیم، این محصول در برابر آب و حتی نور خورشید مقاومت بالایی دارد که آن را برای سطوح چوبی مانند کابینت، قفسه کتاب، درها و چهارچوب پنجرهها مناسب میکند. زیرا اجسام فلزی در برابر آب و رطوبت، مقاومت چندانی ندارند.
با این وجود استفاده از این محصول برای دیوار و قرنیزها نیز باعث میشود که دغدغه پرداخت هزینه نقاشی ساختمان تا حداقل یک دهه را نداشته باشید. بعلاوه، روکش براق این رنگ، براقیت سطح مورد نظر را بیشتر از سایر رنگها نشان میدهد. بنابراین انتخابی هوشمند برای آشپزخانه و محیطهای مرطوب است.

مهمترین کاربردهای رنگهای مبتنی بر روغن عبارتند از:
- سطوح گچی
- فلزی
- چوبیپ
- بتنی
- ام دی اف
- نئوپان
- فایبرگلاس
مزایا و معایب رنگهای روغنی
وقتی به این پرسش برخورد میکنید که رنگ روغن چیست، بهتر است ابتدا به سراغ مزایای آن بروید تا دورنمای شفاف و واضحی از این رنگ بدست آورید.
مزایا
مزایای رنگ روغنی ساختمان عبارتند از:
۱- ماندگاری بالا
رنگهای روغنی بسیار بادوام هستند. این رنگ برای سطوحی که ساییدگی زیادی دارند، مانند درها، دیوارها و کابینتها، بهترین انتخاب است. در برابر لکه و خراش مقاوم بوده و در طول زمان پوشش خود را حفظ میکند. استحکام آنها به ویژه در مناطقی که سطح بالایی از رطوبت وجود دارد یا در معرض مستقیم عناصر آب و هوایی مانند نور و اشعه خورشید هستند، مناسب است.
۲- سطح صاف و یکدست
این رنگ معمولا سطحی بسیار صاف و براق به جا میگذارد که میتواند برای برخی از خانوادهها مهم باشد. دستیابی به این سطح صاف با رنگهای مبتنی بر آب دشوار است. بنابراین رنگهای مبتنی بر روغن نه تنها ظاهری حرفهای به سطح شما میدهد، بلکه کیفیت ساخت متریال به کار رفته در دکوراسیون داخلی را نیز برجسته میکند. جذابیت زیباییشناسی غیرقابل انکار این محصول به همراه ایجاد ظرافت منحصر به فرد، تنها بخشی از ویژگیهای این محصول به حساب میآید.
۳- ضد آب و رطوبت
رنگهای مبتنی بر روغن پس از خشک شدن، ضد آب میشوند. هنگامی که رنگ کاملا خشک میشود، یک لایه مقاوم در برابر آب و رطوبت تشکیل میدهد. این بدان معنی است که آب یا رطوبت را به خود جذب نمیکند.
۴- مقرون به صرفه
این رنگها اغلب با مقدار رنگ مصرفی کم، پوشش بهتری را ایجاد برای سطوح مختلف ایجاد میکنند؛ بهویژه هنگام رنگآمیزی روی رنگهای تیره یا سطوح لکهدار که بهترین عملکرد را دارند. این کارایی در پوشش به این معنی است که رنگهای روغنی میتوانند عمر طولانی داشته باشند. علاوه بر این، آنها چسبندگی بالایی دارند و احتمال پوسته پوسته شدن آن در طول زمان، تقریبا غیر ممکن است.
معایب
معایب رنگ روغن چیست؟ از جمله معایب آن عبارتند از:
۱- زمان خشک شدن طولانی
یکی از معایب قابل توجه رنگهای روغنی، زمان خشک شدن طولانی آنها است. بنابراین برنامهریزی برای زمان خشک شدن کافی هنگام استفاده از این نوع رنگها، یک موضوع ضروری محسوب میشود.
۲- بوی تیز و شیمیایی
این نوع رنگ ترکیبات آلی فرار (VOCs) را آزاد میکنند. به همین خاطر بوی تیزی دارند که میتواند برای کیفیت هوای داخل خانه و سلامت افراد مضر باشد. قرار گرفتن طولانیمدت در معرض این بوها و مواد شیمیایی، احتمال بیماری را در افراد تشدید میکند. بنابراین در حین اجرای آن باید از ماسک و تهویه مناسب استفاده کرد.
روش استفاده از رنگ روغنی
برای استفاده از این محصول، ابتدا باید آن را با تینر ترکیب کنید. برای یک کیلوگرم پالت، حدود ۲۰۰ گرم تینر نیاز است. وقتی محصول به خوبی در سینی با تینر ترکیب شد، شما میتوانید آن را با ابزارهایی مانند قلم مو، غلطک و پیستوله اجرا کنید. در صورت استفاده از پیستوله، نیازی به قلم مو و غلطک ندارید. فقط در نظر داشته باشید که ابتدا سطح و وسایل را کاور چسب دار پوشش دهید تا امکان رنگی شدن آنها به حداقل ممکن برسد.
بیشتر بخوانید: آموزش نقاشی ساختمان با رنگ روغن

در صورت نیاز، سوراخهای دیوار را با بتونه پر کنید و پس از خشک شدن، سنباده بزنید. در نهایت از روغن الیف روی سطح استفاده کنید تا امکان خورده شدن رنگ به صفر برسد. علاوه بر این، حتما از قلم مو برای گوشهها و مناطق قابل دسترس استفاده کنید. بیشتر سطح را با غلطک نقاشی کنید. روش استفاده از غلطک هم به صورت حرف W انگلیسی باشد. یعنی حرکت اولیه به صورت W باشد و پس از آن حرکت برگشتی صورت بگیرد. در نهایت از بالاترین نقطه دیوار، غلطک را به پایین بیاورید و نقاشی را تکمیل کنید.
برای نقاشی رنگ روغن به چه وسایلی نیاز است؟
رنگ روغن چیست و چه ابزارهایی برای اجرای آن نیاز است؟ مهمترین وسایل و ابزارها برای اجرای این محصول عبارتند از:
- بتونه
- لیسه و کاردک
- روغن الیف
- غلطک
- دسته غلطک
- قلم مو
- پیستوله (در صورت نیاز)
- سنباده
- سینی
- کاور چسب دار
ویژگیها و شرایط نگهداری از رنگ روغنی
این محصول میتواند تا ۱۰ سال عمر کند؛ در صورتی که به خوبی از آن مراقبت شود. بنابراین ضد آب و رطوبت است و به راحتی میتوان آن را با آب و مواد شوینده شست. این امکان برای نوع براق و تا حدودی نیم براق وجود دارد. بنابراین چنین ویژگی برای نوع مات وجود ندارد. درضمن نسبت به نور و اشعه خورشید هم مقاوم است. همچنین ضد سایش و ضربه است و به راحتی نمیتوان آسیب یا ضربهای به آن وارد کرد.
برای نگهداری از قوطی رنگ روغنی، باید آن را به دور از نور مستقیم و اشعه خورشید قرار داد. حتی مواد اشتعال زا هم نباید در کنار این محصول قرار بگیرند. در ضمن، دور از دسترس کودکان باشد.
زمان لازم برای خشک شدن رنگ روغنی
رنگهای مبتنی بر روغن چه زمانی خشک میشوند؟ در راستای پاسخ به پرسش رنگ روغن چیست، به سراغ زمان خشک شدن این رنگ میرویم. وقتی لایه اول رنگ بر روی سطح مورد نظر اجرا میشود، حدود ۱۶ تا ۲۴ ساعت زمان نیاز دارد تا خشک شود. برای لایههای بعدی نیز همین زمان اشاره شده صدق میکند. با این حال، همه چیز بستگی به رطوبت هوا و جغرافیای رنگ آمیزی بستگی دارد. هنگام اجرای این محصول، حتما درها را باز و از تهویه مناسب استفاده کنید تا زمان خشک شدن نهایی، به کمتر از زمان گفته شده برسد.
رنگ روغنی باکیفیت از کجا تهیه کنیم؟
برای خرید این محصول میتوانید به صورت مستقیم با شماره ۶۷۱۳۳-۰۲۱ تماس بگیرید و رنگ روغنی باکیفیت خود را سفارش دهید. این محصول توسط برندهای مختلفی تولید میشود که فروشگاه اینترنتی مینیاتور نمایندگی تمام برندهای مطرح را در اختیار دارد. خرید از این فروشگاه، علاوه بر تضمین اصالت کالا و خدمات پس از فروش، هزینه حمل و نقل را برای مشتریان رایگان میکند. در نتیجه برای دریافت و سفارش این محصول، به صفحه رنگ روغنی در سایت فروشگاه مراجعه نمایید.
جمعبندی
در این مقاله به این پرسش پاسخ دادیم که رنگ روغن چیست، چه کاربردهایی دارد، مزایا و معایب انواع آن چیست و چگونه میتوان از آن نگهداری کرد. این محصول یکی از بهترین محصولات برای نقاشی ساختمان است که در صورت نگهداری و مراقبت اصولی، میتواند بین ۷ تا ۱۰ سال عمر کند. با این حال، نوع مات آن ضد آب نیست و برای استفاده در محیطهای مرطوب باید از نوع براق استفاده نمایید. نوع نیم براق هم برای محیطهای متعادل مناسب است. برای خرید رنگ ساختمانی میتوانید به سایت فروشگاه اینترنتی مینیاتور ایران مراجعه کنید. همچنین امکان سفارش این نوع محصولات به صورت تلفنی از طریق شماره ۶۷۱۳۳-۰۲۱ وجود دارد.
سوالات متداول
آیا رنگ روغن ساختمان تاریخ انقضا دارد؟
بله. تاریخ انقضا آن بر روی قوطی درج شده است.
رنگ روغن دیوار چقدر طول میکشد تا خشک شود؟
حداقل ۲۴ و حداکثر یک هفته.
رنگ روغنی ساختمان با چه چیزی رقیق میشود؟
حلال تینر یا بنزین.
رنگ روغن دیوار با چه چیزی پاک میشود؟
برای پاک کردن آن میتوان از سنباده استفاده کرد. همچنین با دستمال آغشته به تینر نیز میتوان این کار را انجام داد.
یک کیلو رنگ روغن چند متر مربع را پوشش میدهد؟
حدود ۳ تا ۴ متر مربع.
برای از بین بردن بوی رنگ روغنی چه باید کرد؟
قرار دادن مواد طبیعی مانند سرکه، جوش شیرین، زغال سنگ، قهوه و پیاز در محیط بهترین روش است. همچنین تهویه مناسب و استفاده از یک پنکه میتواند بوی این پالت را سریعتر از محیط خارج کند.
آیا رنگ روغن ضد آب است؟
بله. فقط نوع مات آن ضد آب نیست و نوع نیم براق، مقاومت بالایی در برابر آب ندارد.