رنگ روغن چیست؟

بعید است که کسی پیدا شود و نام رنگ‌های مبتنی بر روغن را نشنیده باشد. احتمالا همه ما برای اولین بار وقتی عمو یا پدرمان در حال رنگ آمیزی ساختمان بود، با این پرسش مواجه شدیم که رنگ روغنی چیست؟ زیرا در گذشته اغلب خانه‌های ایرانی با رنگ‌های مبتنی بر روغن پوشش داده می‌شد و کمتر کسی از رنگ پایه آب استفاده می‌کرد. با این حال ما اینجا هستیم تا به شما درباره این رنگ، توضیحات کامل و جامع ارائه دهیم. در این مقاله به این پرسش پاسخ می‌دهیم که رنگ روغن چیست، چه کاربردهایی دارد، انواع آن کدام است و مزایا و معایب آن شامل چه مواردی می‌شود. برای خواندن ادامه مطلب، مجله مینیاتور را دنبال کنید.

زمان خواندن: ۹ دقیقه

رنگ روغن چیست؟

تصویری از رنگ روغن

به زبان ساده، این رنگ یک محصول شیمیایی است که از رزین و حلال‌های صنعتی تولید می‌شود. این محصول در زمان طولانی خشک می‌‎شود و همین امر آن را بسیار بادوام می‌کند؛ به طوری که در برابر ضربه و سایش مقاوم است. همچنین در برابر لکه‌ها مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهد.

با این حال، رنگ‌های روغنی به تدریج در حال حذف شدن هستند. زیرا هیچ گونه سازگاری با محیط زیست ندارند. از مواد اولیه آن گرفته تا حلال آن شامل تینر، همگی عواملی هستند که خطرات این محصول را برای بدن و محیط زیست ما گوشزد می‌کند. در حال حاضر برخی جایگزین‌های مناسب مبتنی بر آب وجود دارد که قوی و بادوام هستند. با این حال همچنان رنگ‌های موسوم به روغنی مقاومت بیشتری در برابر آب، رطوبت و مواد شیمیایی نسبت به رنگ‌های پایه آب دارند.

انواع رنگ روغنی

رنگ روغن چیست و انواع آن کدام است؟ این محصول در انواع مات، نیمه براق و براق تولید می‌شود که در ادامه به توضیح ویژگی‌ها و کاربردهای هر کدام می‌پردازیم.

۱- مات

رنگ مات دارای پوششی با براقیت کم و مخملی است که ظاهری پیچیده و مدرن را به سطح شما می‌دهد. همچنین این رنگ جزو رنگ‌های بافت دار از نوع روغنی است که درخشندگی کمی دارد. روکش های مات را می‎توان برای هر سطحی استفاده کرد؛ فقط در نظر داشته باشید که این محصول در برابر آب و رطوبت مقاوم نیست. بنابراین سعی کنید در محیط‌هایی آن را به کار ببرید که نیاز به تمیز کردن یا شستشوی آن وجود نداشته باشد. بهترین محل برای استفاده از نوع مات، سقف خانه است که حداقل نیازی به تمیز کردن آن در کوتاه مدت نیست.

۲- نیمه براق

این نوع رنگ‌ها مقاومت خوبی در برابر لکه دارند و به راحتی تمیز می‌شوند. رنگ‌هایی با ظاهر نیمه براق برای استفاده در بسیاری از مناطق مشابه رنگ‌های براق مناسب هستند. به طور مثال می‌توان به دیوارهای گچی و سطوح چوبی که در معرض سایش هستند، اشاره کرد.

همچنین برای سطوح فلزی و چوبی که در محیط بیرون و آزاد قرار دارند، استفاده از این رنگ توصیه می‌شود. در نتیجه رنگ نیمه براق روغنی علاوه بر قابلیت ضد آب، رطوبت و مواد شیمیایی، به راحتی قابل شستشو است. البته انتخاب شوینده ملایم نیز در هنگام شستن آن در نظر بگیرید تا آسیبی به سطح آن وارد نشود.

۳- براق

این محصول قوی‌ترین رنگ در میان خانواده رنگ‌های رزین روغنی است که در برابر آب، رطوبت، مواد شیمیایی، قارچ، خزه، باکتری و گرد و خاک، مقاومت بسیار بالایی دارد. در نظر داشته باشید که این رنگ، براقیت سطح را چند برابر می‌کند؛ به طوری که شما شاهد یک سطح آینه‌ای خواهید بود که هر چه به آن برخورد کند را منعکس خواهد کرد. با در نظر گرفتن این ویژگی‌ها، نوع براق قابلیت شستشوی بالایی دارد و به راحتی می‌توانید هرچند وقت یک‌بار، سطح آن را با آب و مواد شوینده، بشویید.

مزایا و معایب رنگ روغنی

تصویری از رنگ روغن حلب

وقتی به این پرسش برخورد می‌کنید که رنگ روغن چیست، بهتر است ابتدا به سراغ مزایای آن بروید تا دورنمای شفاف و واضحی از این رنگ بدست آورید.

مزایا

مزایای رنگ روغن ساختمانی عبارتند از:

۱- ماندگاری بالا

رنگ‌های روغنی بسیار بادوام هستند. این رنگ برای سطوحی که ساییدگی زیادی دارند، مانند درها، دیوارها و کابینت‌ها، بهترین انتخاب است. در برابر لکه و خراش مقاوم بوده و در طول زمان پوشش خود را حفظ می‌کند. استحکام آن‌ها به ویژه در مناطقی که سطح بالایی از رطوبت وجود دارد یا در معرض مستقیم عناصر آب و هوایی مانند نور و اشعه خورشید هستند، مناسب است.

۲- سطح صاف و یکدست

این رنگ معمولا سطحی بسیار صاف و براق به جا می‌گذارد که می‌تواند برای برخی از خانواده‌ها مهم باشد. دستیابی به این سطح صاف با رنگ‌های مبتنی بر آب دشوار است. بنابراین رنگ‌های مبتنی بر روغن نه تنها ظاهری حرفه‌ای به سطح شما می‌دهد، بلکه کیفیت ساخت متریال به کار رفته در دکوراسیون داخلی را نیز برجسته می‌کند. جذابیت زیبایی‌شناسی غیرقابل انکار این محصول به همراه ایجاد ظرافت منحصر به فرد، تنها بخشی از ویژگی‌های این محصول به حساب می‌آید.

۳- ضد آب و رطوبت

رنگ‌های مبتنی بر روغن پس از خشک شدن، ضد آب می‌شوند. هنگامی که رنگ کاملا خشک می‌شود، یک لایه مقاوم در برابر آب و رطوبت تشکیل می‎دهد. این بدان معنی است که آب یا رطوبت را به خود جذب نمی‌کند.

۴- مقرون به صرفه

این رنگ‌ها اغلب با مقدار رنگ مصرفی کم، پوشش بهتری را ایجاد برای سطوح مختلف ایجاد می‌کنند؛ به‌ویژه هنگام رنگ‌آمیزی روی رنگ‌های تیره یا سطوح لکه‌دار که بهترین عملکرد را دارند. این کارایی در پوشش به این معنی است که رنگ‌های روغنی می‎توانند عمر طولانی داشته باشند. علاوه بر این، آن‌ها چسبندگی بالایی دارند و احتمال پوسته پوسته شدن آن در طول زمان، تقریبا غیر ممکن است.

معایب

معایب رنگ روغنی ساختمان عبارتند از:

۱- زمان خشک شدن طولانی

یکی از معایب قابل توجه رنگ‌های روغنی، زمان خشک شدن طولانی آن‌ها است. بنابراین برنامه‌ریزی برای زمان خشک شدن کافی هنگام استفاده از این نوع رنگ‌ها، یک موضوع ضروری محسوب می‎شود.

۲- بوی تیز و شیمیایی

این نوع رنگ ترکیبات آلی فرار (VOCs) را آزاد می‌کنند. به همین خاطر بوی تیزی دارند که می‌تواند برای کیفیت هوای داخل خانه و سلامت افراد مضر باشد. قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض این بوها و مواد شیمیایی، احتمال بیماری را در افراد تشدید می‌کند. بنابراین در حین اجرای آن باید از ماسک و تهویه مناسب استفاده کرد.

زمان خشک شدن رنگ روغنی

رنگ‌های مبتنی بر روغن چه زمانی خشک می‌شوند؟ در راستای پاسخ به پرسش رنگ روغن چیست، به سراغ زمان خشک شدن این رنگ می‌رویم.  وقتی لایه اول رنگ بر روی سطح مورد نظر اجرا می‌شود، حدود ۱۶ تا ۲۴ ساعت زمان نیاز دارد تا خشک شود. برای لایه‌های بعدی نیز همین زمان اشاره شده صدق می‌کند. با این حال، همه چیز بستگی به رطوبت هوا و جغرافیای رنگ آمیزی بستگی دارد. هنگام اجرای این محصول، حتما درها را باز و از تهویه مناسب استفاده کنید تا زمان خشک شدن نهایی، به کمتر از زمان گفته شده برسد.

کاربردهای رنگ روغنی در ساختمان

همانطور که اشاره کردیم، این محصول در برابر آب و حتی نور خورشید مقاومت بالایی دارد که آن را برای سطوح چوبی مانند کابینت، قفسه کتاب، درها و چهارچوب پنجره‌ها مناسب می‌کند. زیرا اجسام فلزی در برابر آب و رطوبت، مقاومت چندانی ندارند.

با این وجود استفاده از این محصول برای دیوار و قرنیزها نیز باعث می‌شود که دغدغه پرداخت هزینه نقاشی ساختمان تا حداقل یک دهه را نداشته باشید. بعلاوه، روکش براق این رنگ، براقیت سطح مورد نظر را بیشتر از سایر رنگ‌ها نشان می‎دهد. بنابراین انتخابی هوشمند برای آشپزخانه و محیط‎های مرطوب است.

مهم‌ترین کاربردهای رنگ‌های مبتنی بر روغن عبارتند از:

  • سطوح گچی
  • فلزی
  • چوبی
  • بتنی
  • ام دی اف
  • نئوپان
  • فایبرگلاس

نکات خرید و نگهداری رنگ روغنی ساختمان

تصویری از رنگ روغن یک کیلو

رنگ روغن چیست و چه نکاتی باید در حین خرید آن توجه کرد؟ مهم‌ترین نکات در حین خرید عبارتند از:

  • اصالت محصول را بررسی کنید.
  • اطمینان پیدا کنید که محصول تقلبی نباشد.
  • حتما کد محصول را با کد اینترنتی آن تطبیق دهید.
  • درباره برندها تحقیق کنید تا بهترین نوع محصول در اختیار شما قرار گیرد.
  • هنگام خرید، به تاریخ انقضای محصول توجه کنید.
  • وقتی محصول را خریداری کردید، آن را در یک محیط با دمای متعادل بین ۱۰ تا ۲۵ درجه سانتی‌گراد نگهداری کنید.
  • دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
  • درب آن پس از مصرف، به خوبی بسته شود.
  • نور خورشید به صورت مستقیم به محصول برخورد نکند.

از کجا رنگ روغنی ساختمان باکیفیت بخریم؟

در هنگام خرید رنگ‌های مبتنی بر روغن برای دیوار، چوب و فلز، چه نکاتی اهمیت دارد؟ در حال حاضر سه راه پیش روی شما برای خرید این محصول وجود دارد که راه اول شامل خرید اینترنتی است. راحت‌ترین راه برای دریافت رنگ‌های مبتنی بر روغن، خرید اینترنتی از فروشگاه اینترنی مینیاتور ایران است که به راحتی می‌توانید سفارش خود را ثبت کنید.

راه دوم، ثبت سفارش تلفنی است که فروشگاه مینیاتور این امکان را برای شما فراهم کرده است تا از طریق کارشناسان فروش، ضمن راهنمایی در زمینه ویژگی‌ها، کاربردها، اصالت محصول، کیفیت برندهای مختلف و مزایای خرید محصول، سفارش شما را در اسرع وقت به دست شما برسانند. فروشگاه مینیاتور برای خرید بیش از یک میلیون تومان، مشتریان را از پرداخت هزینه ارسال معاف می‌کند.

جمع‌بندی

در این مقاله به این پرسش پاسخ دادیم که رنگ روغن چیست و چه کاربردهایی دارد. رنگ‌های مبتنی بر روغن، در سه نوع مات، براق و نیمه براق تولید می‌شوند که هر کدام ویژگی‌های مختص به خود را دارند. با توجه به مزایا و معایب، رنگ‌های روغنی بهتر است در برخی کاربردهایی که به آن اشاره شد، استفاده شود. در نتیجه پیشنهاد ما این است که پیش از خرید این محصول، با کارشناسان متخصص فروشگاه اینترنتی مینیاتور ایران مشورت کنید.

سوالات متداول

رنگ‌ روغنی بهتر است یا اکریلیک؟

هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند. با این حال، رنگ‌های مبتنی بر روغن مقاومت بیشتری نسبت به آب و رطوبت از خود نشان می‌دهد.

انواع رنگ‌های روغنی کدام‌اند؟

رنگ‌های مبتنی بر روغن به سه دسته مات، نیمه براق و براق تقسیم می‌شود؟

مدت زمان خشک شدن رنگ‌های روغنی چقدر است؟

بین ۱۶ تا ۲۴ ساعت.

ممکن است شما دوست داشته باشید