مهمترین دلایل ترک خوردن بتونه چیست؟
علت ترک خوردن بتونه چیست؟ دلایل زیادی برای این اتفاق وجود دارد. از علل خارجی گرفته تا علل داخلی. از نظر خارجی، ترکهای انقباض خشک با تغییرات بر اثر رطوبت محیط تشکیل میشوند. همچنین در اثر تغییرات دما و انبساط و انقباض حرارتی نیز میتوان شاهد چنین مشکلی بود. از طرفی بارهای استاتیکی تغییر شکل سازه دیوار نیز بروز چنین پدیدهای نقش دارند. از نظر عوامل داخلی، کیفیت محصول، تکنیکهای ساخت (ضخامت و شیوه اجرا) و روشهای نگهداری همگی میتوانند منجر به ترک خوردن بتونه شوند. اگر به دنبال یک محصول با کیفیت هستید، همین حالا میتوانید با مراجعه به سایت فروشگاه مینیاتور اقدام به خرید بتونه کنید.
زمان خواندن: ۹ دقیقه
مهمترین دلایل ترک خوردن بتونه
در ادامه به علت ترک خوردن بتونه میپردازیم:
۱- اعمال لایه بتونه با ضخامت زیاد
اگر بتونه بیش از حد ضخیم باشد، فرایند عمل آمدن و خشک شدن سریع صورت میگیرد و در نتیجه ترکهای خشک بر روی آن ایجاد میشود. به خصوص اگر بتونه دیوار سقف بیش از حد ضخیم باشد، تحت تاثیر جاذبه زمین مستعد ریختن است. بنابراین، بتونه نباید بیش از حد ضخیم باشد، شما به راحتی میتوانید این کار را در چند لایه نازک انجام دهید.
معمولا توصیه میشود که ضخامت هر لایه کمتر از ۱٫۵ میلیمتر و فاصله لایه دوم یک روز باشد. با این حال، اگر ضخامت بیش از حد نازک باشد، لایه بتونه خیلی سریع آب خود را از دست میدهد و میریزد. بنابراین، ضخامت آن نباید کمتر از ۱ میلی متر باشد.
۲- قبل از خشک شدن اقدام به اجرای لایه بعدی کرد
وقتی هنوز لایه اول خشک نشده است، طبیعی است که سطح آن پس از اجرای لایه دوم و خشک شدن آن، شکاف بردارد. اگر لایه زیرین بتونه هنوز خشک نشده است، ابتدا اجازه دهید تا خشک شود. این کار از بروز ترک بر روی آن جلوگیری میکند.
۳- ترکیب شدن با مواد دیگر
در صورتی که مواد دیگری به محصول اضافه کنید، این کار هم باعث بروز شکاف در سطح میشود. در برخی موارد، افراد غیر حرفهای و آماتور، اقدام به ترکیب کردن گچ با بتونه میکنند که این کار زمینه را برای آسیب به سطح به وجود میآورد. بنابراین اگر مواد دیگر را بدون مجوز مخلوط کنید، ممکن است عملکرد اصلی مواد را تغییر دهد و بر مقاومت در برابر ترک خوردگی آن اثر بگذارید.
۴- دلایل محیطی
پس از اجرای بتونه، اگر تهویه محیط بیش از حد قوی باشد که بتواند باد بیشتری به داخل فضا وارد کند (مثلا اضافه کردن پنکه)، لایه اول به صورت عمیق خشک نمیشود و به راحتی شکاف در سطح رخ میدهد. به عنوان مثال، دمای بالا در تابستان، باعث میشود که لایه مواد سریعتر خشک شود. در صورتی که لایه مواد به صورت طبیعی و در مدت زمان مشخص خشک نشود، این احتمال وجود دارد که آب موجود در مواد اصلی آن به سرعت تبخیر و این موضوع باعث انقباض غیر طبیعی بتونه شود. در نتیجه مشکلاتی به وجود میآورد که جز تکرار اجرای دوباره، هیچ راهی برای ترمیم آن وجود ندارد.
علاوه بر این، رطوبت محیط نیز در بروز چنین مشکلی نقش ایفا میکند. هر چقدر رطوبت هوا یا محیط بیش از اندازه باشد، احتمال ترک خوردن بتونه وجود دارد. بنابراین سعی کنید این کار را در یک رطوبت متعادل و دمای بین ۱۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد انجام دهید.
۵- نزدیک بودن به بخاری و رادیاتور
گرمای بیش از حد بخاری و رادیاتور نیز در بروز چنین مشکلی نقش دارد. اگر بخاری یا رادیاتور شما نزدیک محل کار شماست، سعی کنید آن را خاموش کنید تا دمای آن باعث بروز مشکل نشود. همچنین برای بتونه کاری دیوار پشت رادیاتور و بخاری، نیاز است که هر دو را تا پایان فرآیند نقاشی ساختمان از محل خارج کنید.
۵- کیفیت محصول
یکی دیگر از دلایل این اتفاق، کیفیت خود مواد اولیه یا هیدروکسی پروپیل متیل سلولز است. اگر کیفیت متیل سلولز هیدروکسی پروپیل پایین یا مقدار آب کافی نداشته باشد، همین موضوع باعث خشک شدن سریع مواد میشود. درنتیجه سطح محصول به طور کامل هیدراته نمیشود و ترک می خورد. برای جلوگیری از چنین کاری، حتما پیش از خرید بتونه با کارشناسان فروشگاه مینیاتور مشورت کنید تا آنها بهترین برند را به شما معرفی کنند.
علاوه بر دلایل بالا در راستای علت ترک خوردن بتونه دیوار، میتوان به شکافهای ساختاری دیوار، لایه ملات سیمان، شکاف در درزها و سایر دلایل سطح پایه نیز که باعث ایجاد شکاف در لایه مواد نیز اشاره کرد. با این حال، شکاف در سازه دیوار باید توسط معماران حرفهای رسیدگی شود، در حالی که سایر علل باید قبل از اعمال مواد بررسی و به طور موثر آنها را ترمیم کرد تا خللی در فرآیند کار ایجاد نشود.
علت ترک خوردن بتونه اکریلیک
اگر به دنبال رنگ آمیزی سطح مورد نظر با استفاده از رنگ اکریلیک و روغنی هستید، برای آسترکاری آن باید از بتونه اکریلیک استفاده کنید. این محصول، علاوه بر رفع سوراخها و نواقص دیوار، حفرهها و درزها را نیز میپوشاند. سرعت خشک شدن آن معمولا ۲۴ ساعت است. اینگونه نیست چون محصول برپایه آب است، پس زمان خشک نیز کاهش مییابد. بنابراین اگر زودتر از موعد خشک شدن، سطح کار را سنباده یا لایه دوم را بزنید، احتمال ایجاد شکاف در آن وجود دارد. از دیگر دلایل بروز چنین مشکلی میتوان به رطوبت محیط و عوامل سازهای ساختمان اشاره کرد.
علت ترک خوردن بتونه روغنی
این محصول برای آسترکاری رنگهای پایه روغن مناسب است. به طوری که اگر اصول اجرای آن را درست رعایت نکنید، میتوان احتمال بروز چنین مشکلی را داد. بنابراین به دمای محیط، رطوبت هوا، تهویه فضا، زمان خشک شدن و … توجه کنید.اگر لایه ضخیم باشد، احتمال ریختن آن وجود دارد. در صورتی که لایه دوم پیش از خشک شدن لایه اول اجرا شود، سطح شما ترک میخورد. بنابراین به این نکات قبل از اجرا توجه داشته باشید.
راهحلهای رفع ترک بتونه
راههای اساسی برای جلوگیری از شکاف در سطح عبارتند از:
۱- رعایت اصول در ساخت
همیشه در هنگام ساخت توجه داشته باشید که ترکیب هر کدام از مواد تشکیل دهنده چقدر باید باشد. اینکه ابتدا رنگ روغنی در یک طرف ریخته شود و سپس پودر مل به آن اضافه گردد. وقتی این دو مواد به خوبی هم زده شد، به سراغ اضافه کردن روغن الیف بروید. دوباره هم بزنید و چند دقیقه به مواد استراحت بدهید. سپس آب سرد (توجه داشته باشید که باید آب سرد استفاده شود و نه آب گرم)، اضافه کنید تا مواد ترکیب شده از درون باز شود. در نهایت به آن تینر روغنی اضافه کنید و به خوبی هم بزنید.
برای این کار باید حوصله به خرج دهید و صبور باشد. درنتیجه زمان میبرد تا مواد افزودنی مختلف آلی موجود در بتونه در آب حل شوند. اگر به طور کامل حل نشوند، این موضوع میتواند عملکرد کار و کیفیت رنگ را در مراحل بعدی تحت تاثیر قرار دهد و در نتیجه باعث هدر رفتن مواد افزودنی شود. اگر هم حوصله ندارید، از بتونه آماده استفاده کنید.
۲- اجرا در یک محیط با دمای مناسب
در هنگام اجرا، باید دمای محیط مناسب باشد. دمای بالا و پایین، احتمال بروز ترک روی بتونه را افزایش میدهد. همچنین رطوبت بالای ۷۰ درصد نیز باعث بروز چنین مشکلی میشود. بنابراین سعی کنید که این کار را در دمای متعادل بین ۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد و پایینتر از رطوبت ۵۰ درصد اجرا نمایید تا از احتمال انقباض و انبساط در سطح مواد جلوگیری بعمل آورید.
۳- اجرا در لایههای نازک
اگر لایه مواد بیش از حد ضخیم باشد، خمیر به راحتی میافتد. بتونه دیوار باید بین ۲ تا ۳ لایه اجرا شود. همچنین هر لایه نباید ضخامت بیش از ۲ میلیمتر داشته باشد.هر لایه پس از خشک شدن کامل و سنباده کشیدن اجرا میشود.
نکات و راههای پیشگیری از بروز ترک در بتونه
برای اینکه دیوار شما دچار چنین مشکلی نشود، نکات زیر را رعایت کنید:
- ابتدا دمای محیط را بررسی کنید که پایینتر از ۵ و بالاتر از ۳۰ درجه سانتیگراد نباشد.
- رطوبت محیط نیز باید کنترل شود. به طوری که نباید بیش از ۷۰ درصد باشد. چون علت ترک خوردن بتونه میتواند همین موضوع باشد.
- کیفیت مواد اولیه را بررسی کنید. اگر خودتان قرار است آن را درست کنید، پس حین خرید رنگ روغنی، روغن الیف، تینر روغنی و پودر مل، به کیفیت مواد درج شده روی بستهبندی محصولات و میزان رضایتمندی مشتریان به هر کدام توجه داشته باشید.
- به هیچ عنوان از آب گرم در ترکیب ساخت این محصول استفاده نکنید. فقط مجاز به استفاده از آب سرد هستید.
- حین اجرا، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی را خاموش کنید یا آنها را به خارج از محل ببرید.
- در صورت بروز باد در محیط بیرونی، سعی کنید پنجرهها را ببندید تا محصول به طور طبیعی فرآیند خشک شدن خود را طی کند.
- ضخامت هر لایه بتونه نباید کمتر از ۵ میلیمتر و بیشتر از ۱.۵ میلیمتر باشد.
از کجا بتونه با کیفیت بخریم؟
دو راه برای خرید بتونه وجود دارد. ابتدا باید تصمیم بگیرید که قصد استفاده از یک نوع بتونه آماده را دارید یا میخواهید خودتان دست به کار شوید و این محصول را درست کنید. اگر گزینه اول مد نظر شما است، به راحتی میتوانید با ورود به سایت فروشگاه اینترنتی مینیاتور، اقدام به خرید آن کنید. در صورتی که به دنبال گزینه دوم هستید، باز هم با ورود به سایت میتوانید ترکیب ساخت بتونه شامل پودر مل، رنگ روغنی، روغن الیف و تینر روغنی را سفارش دهید تا به صورت رایگان خرید شما ارسال گردد.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی علت ترک خوردن بتونه و راهکارهای آن پرداختیم. از جمله علت این موضوع میتوان به کیفیت پایین محصول، ضخامت زیاد حین اجرا، ساخت غیر استاندارد، فشار بیش از حد به سازه ساختمان، رطوبت بالا، خشک نشدن طبیعی مواد و … اشاره کرد. اگر به دنبال اطلاعات بیشتر درباره این موضوع هستید، حتما با کارشناسان مینیاتور مشورت کنید.
سوالات متداول
چرا هنگام اجرای بتونه باید دمای ساختمان بالاتر از ۵ درجه سانتیگراد باشد؟
حل شدن مواد افزودنی آلی در بتونه نیاز به دمای معینی دارد. دمای ساخت پایین منجر به انحلال آهسته افزودنیهای بتونه میشود و درنتیحه از حل شدن کامل مواد جلوگیری میکند.
ضخامت هر لایه بتونه چقدر است؟
بین ۱ تا ۱٫۵ میلیمتر.
منبع تصاویر: thespruce