بتونه چیست و انواع بتونه ساختمانی

برای ترمیم ناهمواری‌، سوراخ، حفره و هرگونه برآمدگی روی سطوح مختلف، باید از بتونه استفاده کرد. این محصول علاوه بر زیرسازی پیش از رنگ آمیزی، فرصت خوبی برای نقاش در راستای صاف کردن سطح ایجاد می‌کند. اجرای بتونه ساختمانی با استفاده از لیسه و کاردک انجام می‌شود. در این مقاله به سراغ معرفی بتونه چیست، انواع، کاربردها و نکات مهم انتخاب آن می‌پردازیم. برای خرید انواع بتونه، می‌توانید به سایت فروشگاه اینترنتی مینیاتور ایران مراجعه کنید.

زمان خواندن: ۱۰ دقیقه

بتونه چیست؟

به زبان ساده، بتونه یک نوع خمیر شیری رنگ است که برای ترمیم سطوح مختلف استفاده می‎شود. هر کجا که سوراخ، شکاف، حفره و درزی وجود داشته، این محصول به راحتی می‌تواند جای آن را پر کند. در نتیجه این محصول یک خمیر سفید-شیری است که به برای صاف کردن سطوح مختلف پیش از رنگ آمیزی استفاده می‌شود.

بتونه زدن روی دیوار

کاربرد بتونه

از این محصول در سطوح مختلف استفاده می‌شود که عبارتند از:

۱- سطوح گچی

برای صاف کردن دیوار گچی و خلاص شدن از سوراخ‌ها، شکاف، درز و حفره روی آن، می‌توان از این محصول استفاده کرد. این محصول به راحتی تمام نقاط ضعف دیوار گچی را پیش از رنگ آمیزی پوشش می‌دهد. از طرفی، برای اجرای این محصول بر روی دیوار گچی، می‌توان از لیسه و کاردک استفاده کرد. کاردک وظیفه نگهداشتن و لیسه به اجرای بتونه کاری روی دیوار می‌پردازد. در ضمن برای دیوار رنگ اکریلیک و روغنی، به ترتیب باید از محصول پایه آب و روغنی استفاده کرد.

۲- سطوح چوبی

یکی دیگر از کاربردهای این محصول، استفاده برای پر کردن شکاف‌ها و بافت‌های ناهموار و تیغ زده چوب است. برای این کار ابتدا سطح چوب را سنباده بزنید و در نهایت، از نوع روغنی برای آن استفاده کنید. در ضمن، بتونه مخصوص چوب به راحتی پس از خشک شدن، قابل سنباده و رنگ آمیزی است.

۳- سطوح فلزی

برخی از افراد تصور می‌کنند که برای سطوح فلزی نیاز به بتونه‌کاری نیست. در حالی که گاهی سطح فلز مورد نظر به قدری زنگ زده و خوردگی دارد که باید آنجا را این محصول پر کرد. به همین خاطر، بتونه روغنی بهترین گزینه برای این کار است. همچنین پس از اجرای این محصول، باید سطح بتونه کاری شده با ضد زنگ پوشش داده شود. ضد زنگ حکم پرایمر دیوار برای فلز را دارد. در نهایت پس از خشک شدن ضد زنگ، امکان رنگ آمیزی فلز فراهم می‌شود.

۴- سطوح سیمانی

برای سطوح سیمانی نیاز به یک بتونه مبتنی بر سیمان اصلاح شده پلیمری دارید. این محصول که با نام پودر کاسماتیک شهرت دارد، بیشتر به صورت پودری در بازار موجود است که با اضافه کردن مقداری آب و هم زدن آن، امکان استفاده از آن فراهم می‌شود. پودر را با ۴۰ درصد آب ترکیب کنید و به آن بین ۸ تا ۱۰ دقیقه اجازه استراحت بدهید. در نهایت مواد را بر روی سطوح سیمانی بکشید تا سطح سیمان به شکل صا و یکدست ظاهر شود. معمولا این کار پیش از گچ کاری دیوار سیمانی صورت می‌گیرد.

۵- سقف

برای این کار باید از ترکیب پودر کناف و آب استفاده کنید. این محصول سازگاری بالایی با محیط زیست دارد و کمتر امکان طبله زدن آن پس از مدتی وجود دارد. درنتیجه برای ترمیم نقاط مختلف سقف ساختمان به ویژه از نوع گچی، می‌توانتید از ترکیب پودر کناف و آب استفاده کنید.

انواع بتونه

بتونه چیست و انواع آن کدام است؟ در ادامه به معرفی انواع بتونه دیوار، چوب، فلز و … می‌پردازیم:

۱- روغنی

این محصول برای دیوارها یا سطوحی مناسب است که با رنگ روغنی پوشش داده می‌‎‎شود. به طور مثال، اگر قصد رنگ آمیزی دیوار گچی، فلز و چوب را با رنگ روغنی دارید، بهتر است برای زیرسازی آن به سراغع بتونه روغنی بروید. این محصول ضد آب است و در برابر هرگونه ترک و احتمال ریزش پس از خشک شدن نیز مقاومت می‌کند. با این وجود، زمان خشک شدن این محصول طولانی است.

۲- پلاستیک

برای آسترسازی دیواری که قرار است با رنگ پلاستیک پوشش داده شود، باید به سراغ بتونه پلاستیکی بروید. این محصول پایه آب است و درزها و حفره‌های روی دیوار را به طور کامل می‌پوشاند. اگر سطح شما از پیش رنگ داشته باشد، سعی کنید دیوار را خراش دهید تا این محصول به راحتی بر روی آن بچسبد. با این وجود، ضد آب نیست و در برابر عوامل شیمیایی نیز مقاومت چندانی ندارد.

۳- اکریلیک

شما به راحتی می‌توانید این محصول را برای سطوح با رنگ اکریلیک و روغن استفاده کنید. حتی در مواردی می‌توان برای سطوح رنگ پلاستیک هم مورد استفاده قرار داد. بنابراین ویژگی مهم این محصول، قدرت بسیار بیشتر نسبت به نوع پلاستیک، قدرت کمتر نسبت به نوع روغنی است. با این وجود، این محصول برای سطوح فلزی نیز کاربرد دارد. در ضمن ضد آب، رطوبت و مواد شیمیایی است.

۴- سنگی

این یک محصول کاربردی برای آسترسازی و پوشش معایب سطوح سنگی، فایبرگلاس، فلزی و چوبی است که به راحتی با استفاده از لیسه و کاردک، اجرا می‌شود. منظور از انواع بتونه سنگی، بیشتر اشاره به کاربردها و برندهای آن دارد. یکی از مزایای این محصول، انعطاف‌پذیری بالایی است که در سطح پیش از رنگ آمیزی به وجود می‌آورد. در ضمن سنباده خوری خوبی پس از خشک شدن دارد. بنابراین می‌توان انتظار داشت که ماندگاری بالایی داشته باشد. همچنین به سرعت خشک می‌شود.

۵- چوبی

اگر به دنبال ترمیم سطوح چوبی به ویژه پیش از رنگ آمیزی هستید، توصیه می‌کنیم از بتونه مخصوص چوب استفاده کنید. این محصول برای سطوح چوبی مانند مبلمان، در، پنجره، چهارچوب، پارکت و بسیاری نقاط چوبی دیگر کاربرد دارد. از طرفی، بافت محصول بدون رنگ است و شما می‌توانید با رقیق کننده مخصوص، فام یا رنگ مورد نظر آن را به دست آورید. همچنین سنباده خوری خوبی پس از خشک شدن دارد و ارائه یک سطح صاف را برای شما تضمین می‌کند.

۶- کناف

احتمالا شما هم با دیوارهای کاذب آشنا هستید و شاید اطلاع نداشته باشید که پوشش درزها و شکاف‌های این نوع سطوح به واسطه بتونه کناف انجام می‎شود. در واقع پس از نصب دیوارهای کاذب، یک نوع درز یا شکاف‌هایی در بین هر کدام ایجاد می‌شود که این محصول وظیفه دارد تا فاصله به وجود آمده را پر کند. برای ساخت آن کافی است که پودر کناف با مقداری آب ترکیب شود. در ضمن فراموش نکنید که ترکیب این محصول با گچ، نتیجه نامطلوبی بر کیفیت نهایی بتونه می‌گذارد. بنابراین از انجام این کار اجتناب کنید. زیرا در صورت انجام این کار، احتمال پدید آمدن ترک در سطح کار وجود دارد.

۷- همه کاره

وقتی از همه کاره بودن این محصول صحبت می‌کنیم، منظور این است که برای تمام سطوح با هر نوع رنگ و فام مورد استفاده قرار می‌گیرد. از سطوح چوبی، فلزی و فایبرگلاس گرفته تا سطوح گچی، سیمانی و آثار هنری. همچنین در سایر فرآورده‌های چوبی مانند ام دی اف و نئوپان نیز کاربرد دارد. این محصول در به وجود آوردن یک سطح نرم تاکید می‌کند. بنابراین وقتی یک سطح نرم باشد، احتمال ترک خوردن آن نیز عملا به صفر می‌رسد.

۸- فوری

هر سطحی که قرار است بر روی آن از رنگ‌های فوری استفاده شود، باید آن را با بتونه فوری ترمیم کنید؛ حتی اگر بتونه‌ای غیر از نوع فوری بر روی آن وجود داشته باشد. بنابراین نوع فوری یک محصول پایه رزین نیتروسلولزی تک جزئی است که برای پر کردن سوراخ‌ها، حفره‌ها و ناهمواری‌های سطوح مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ضمن این محصول سرعت خشک شدن بالایی دارد. بنابراین پس از آماده شدن باید استفاده شود. همچنین سنباده خوری خوبی دارد و می‌تواند به خوبی بر روی هر سطحی بچسبد.

۹- همرنگ

این محصول که با نام بتونه خودرنگ نیز شناخته می‌شود، یک ترکیب از پودرهای معدنی و بتونه سریش است که بیشتر برای پتینه‌کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طوری که می‌تواند پس از مراحل رنگ آمیزی نیز استفاده شود. همچنین باید اشاره کرد که بتونه سریش خود ترکیب پودر مل، آب و سریش است که وقتی با پودر معدنی ترکیب می‌شود، بتونه همرنگ را به وجود می‌آورد.

طرز استفاده از بتونه

بتونه چیست

روش استفاده برای همه انواع این محصول یکسان است: بنابراین در ادامه بررسی بتونه چیست، به مراحل استفاده از این محصول اشاره می‌کنیم.

  • ابتدا نوع آن را انتخاب کنید. این بخش بسیار مهم است زیرا برای هر سطحی، یک نوع محصول استفاده می‌شود.
  • برای دیوار روغنی از (نوع روغنی)، اکریلیک (نوع پایه آب) و پلاستیک (نوع پایه آب) به همراه سطوح چوبی (نوع روغنی)، فلزی (نوع روغنی) و سیمانی (نوع سیمانی) استفاده کنید.
  • همچنین نوع روغنی و پایه آب به صورت آماده نیز موجود است. در صورتی که بخواهید محصول را خودتان بسازید، به شما خواهیم گفت که چگونه این کار را انجام دهید.
  • برای ساخت بتونه روغنی، باید از پودر مل را با رنگ روغنی ترکیب کنید. سپس به ترتیب روغن الیف، آب سرد و تینر روغنی اضافه کنید.
  • در نهایت با استفاده از لیسه و کاردک، محصول را بر روی سطح بزنید.

نکات انتخاب نوع مناسب بتونه

برای انتخاب این محصول باید ببینید که سطح شما آغشته به چه ماده‌ای است. آیا چوبی است یا گچی و … . با بررسی این موضوع ابتدا می‌توانید تصمیم بگیرید برای چنین سطحی دنبال بتونه می‌گردید. اینجاست که کار برای شما ساده و آسان می‌شود. زیرا در مرحله دوم بررسی می‌کنید که آیا سطح شما آغشته به رنگ است یا خیر. اگر رنگ ندارد، انتخاب نوع محصول راحت تر است. در صورتی که آغشته به رنگ بود، باید بتونه مخصوص همان رنگ را خریداری کنید. در ادامه به نکات مهم این موضوع می‌پردازیم:

  • نوع روغنی، فقط برای سطوح با رنگ روغنی مناسب است. در حالی که نوع اکریلیک را می‌توان برای سطوحی با رنگ روغنی، اکریلیک و پلاستیک نیز استفاده کرد.
  • برای بتونه‌های همه کاره مهم نیست که با چه سطحی مواجه است، در همه سطوح کاربرد دارد.
  • از نوع سنگی برای فلز و چوب هم استفاده می‌شود. بنابراین فکر نکنید که چوب با پسوند سنگی معرفی می‌شود، پس برای سایر سطوح نیز کاربردی نیست.
  • نوع همرنگی فقط برای پتینه کاری مفید است. به نوعی این محصول همانند رنگ، یک متریال نهایی روی سطح است. حتی می‌تواند پس از اجرای رنگ هم استفاده شود.
  • استفاده از نوع فوری روی هر سطحی مجاز است. در صورتی که بخواهید آن سطح را با رنگ‌های فوری پوشش دهید.

از کجا بتونه و رنگ باکیفیت بخریم؟

این روزها شاهد فروش محصولات تقلبی نقاشی ساختمانی هستیم که نه اصالت برند دارند و نه کیفیت مطلوب را رعایت می‌کنند. بازار فروش رنگ، چسب و ابزارآلات به گونه‌ای شده که تنها جذب مشتری و قالب کردن محصول به آن برای برخی فروشندگان خرد مهم است. با این وجود، فروشگاه اینترنتی مینیاتور ایران با سابقه‌ای ۶۰ ساله در بازار رنگ و بتونه ایران، آماده تامین نیاز شما مشتریان عزیز است. ما در فروشگاه علاوه بر تضمین اصالت کالا و مرجوعی ۴۸ ساعته، ارسال بالای یک میلیون تومان را برای مشتریان عزیز رایگان کرده‌ایم.

جمع‌بندی

در این مقاله به این پرسش پاسخ دادیم که بتونه چیست و چه کاربردهایی دارد. این محصول بهترین گزینه برای ترمیم سطوح چوبی، فلزی، گچی، سیمانی و … پیش از رنگ آمیزی ساختمان است که زمینه را برای یک سطح صاف و یکدست به وجود می‌آورد. جهت کسب اطلاعات بیشتر، مقایسه قیمت و کیفیت محصولات این بخش، با کارشناسان متخصص مینیاتور مشورت کنید.

سوالات متداول

کدام نوع بتونه مناسب است؟

همه چیز بستگی به سطح و رنگ شما دارد. به طور مثال، برای رنگ‌های روغنی و فوری، به ترتیب باید از بتونه روغنی و فوری استفاده کرد.

بتونه همرنگ چیست؟

این محصول بیشتر برای پتینه کاری سطوح استفاده می‌شود. ترکیبی از بتونه سریش و پودرهای معدنی است.

چگونه بتونه درست کنیم؟

برای ساخت این محصول باید رنگ روغن را با پودر مل ترکیب کنید. سپس به ترتیب، روغن الیف، آب سرد و تینر روغنی را به ترکیب اضافه نمایید.

منبع تصاویر: nerolac و learningtechnologyofficial

ممکن است شما دوست داشته باشید