کیلر چیست؛ تفاوت کیلر و سیلر
اگر به دنبال مقاوم کردن سطوح چوبی داخل و بیرون منزل خود هستید، بهتر است هر چه زودتر اقدام به خرید کیلر از فروشگاه مینیاتور کنید. برای جلوگیری از نفوذ کیلر به بافت چوب، از سیلر استفاده میشود. در حالی که کیلر به عنوان یک لایه نهایی بر روی سطح کاربرد دارد که نقش محافظتی برای آن بازی میکند. با این حال، طریقه استفاده از سیلر و کیلر چگونه است؟ در مقاله پیش رو به این سوال پاسخ میدهیم که کیلر چیست و چه تفاوتی با سیلر دارد؟
زمان خواندن: ۱۳ دقیقه
کیلر چیست؟
کار کیلر چیست ؟ این محصول یک نوع ماده پوششی برای چوب است که به صورت مایع تولید میشود. وظیفه اصلی آن، ایجاد یک لایه نهایی پس از اجرای سیلر است. بنابراین وقتی به منظور پر کردن حفرهها و سوراخها روی چوب از سیلر استفاده شد، پس از آن کیلر به عنوان یک لایه پوششی بر روی سطح اعمال میشود. در نتیجه این محصول یک نوع پوشش شفاف جهت مقاومسازی چوب در برابر عوامل بیرونی و ایجاد زیبایی منحصر به فرد ایجاد میکند.
کاربرد کیلر
کاربرد کیلر چیست؟ همانطور که پیشتر گفتیم، این محصول خود به عنوان لایه نهایی رنگ بر روی چوب اعمال میشود تا سطح را در برابر هرگونه عوامل بیرونی مانند آب، رطوبت، مواد شیمیایی، خط و خش، حشرات و بسیاری موارد دیگر مقاوم سازد.
۱- ضد آب و رطوبت
یکی از قویترین لایههای نهایی چوب است که در برابر آب و رطوبت مقاومت بسیار بالایی دارد. به طوری که اگر سطح چوبی شما در معرض باران و رطوبت مناطق شمالی قرار بگیرد، باز هم احتمال آسیب رسیدن به آن حداقل خواهد بود. با این حال، همه این نوع محصولات نسبت به آب مقاومت بالایی نشان نمیدهند مگر از نوع پلی یورتان باشند. بنابراین کیلر پلی یورتان مقاومت بالایی در برابر آب و رطوبت دارد.
۲- محافظت از سطح در برابر نور و اشعه خورشید
از طرفی، این محصول در برابر اشعه uv خورشید یا همان ماوراء بنفش نیز مقاوم است. بنابراین استفاده از آن به ویژه برای سطوح چوبی در معرض نور خورشید، میتواند از پوسیدگی و تغییر رنگ جلوگیری کند.
۳- مقاومسازی نسبت به سایش
این ماده قدرتمند که یکی از قویترین مواد موجود برای محافظت از چوب است، در برابر هرگونه سایش طبیعی و انسانی مقاومت بالایی از خود نشان میدهد. البته در ادامه به انواع کیلر و نقش آنها در برابر عوامل طبیعی و انسانی اشاره خواهیم کرد.
۴- ضد جذب حشرات
یکی از مشکلات عمده سطوح چوبی، چسبیدن حشرات به آن است. برای جلوگیری از این کار، میتوان از کیلر استفاده کرد. زیرا از نفوذ حشرات و آسیب رساندن آنها به سطح جلوگیری میکند.
انواع کیلر
انواع این محصول در دو دسته تقسیمبندی میشوند که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
۱- انواع بر اساس ظاهر
از نظر ظاهر صیقلی و غیر صیقلی، این محصول به سه دسته تقسیم میشود که شامل ظاهر براق، مات و ظاهر شفاف و بدون رنگ است. ظاهر براق که مشخص است و نیازی به توضیح ندارد؛ زیرا مقاومترین نوع ظاهر در برابر آب، رطوبت و مواد شیمیایی است. در حالی که ظاهر مات، چنین ویژگی ندارد و در برابر آب، آسیبپذیری بالایی از خود نشان میدهد. همچنین نوع شفاف و بدون رنگ، همان خواص ظاهر براق را دارد؛ با این تفاوت که بسیار شفاف و آینهای است.
باید یادآور شد که برای سطوح تزئینی بهتر است به سراغ ظاهر شفاف و مات بروید. در صورتی که ظاهر براق برای سطوح بیرونی کاربرد زیادی دارد. ضمنا ظاهر مات برای قطعات کوچک چوبی و فلزی به ویژه در محیط داخلی مناسب است.
۱- انواع بر اساس نوع
پنج نوع کیلر در بازار وجود دارد که با نامهای فوری، پلی یورتان، روغنی، اپوکسی و اکریلیک شناخته میشوند. در ادامه به توضیح هر کدام میپردازیم.
سلولزی (فوری)
این محصول از ماده اولیه الکید رزین و نیتروسلولز ساخته میشود که معمولا در برابر آب و رطوبت آسیبپذیر است. بهترین انتخاب برای این محصول، قطعات کوچک چوبی در محیط داخلی است که امکان نفوذ دائمی اشعه خورشید و رطوبت وجود ندارد. در ضمن این محصول برای سطوح فلزی نیز کاربرد دارد. از جمله معایب این محصول، سرعت بالای خشک شدن است که شما را از اجرای باکیفیت در یک زمان مناسب منع میکند.
پلی یورتان
قویترین نوع کیلر است که در برابر آب و رطوبت مقاومت بالایی دارد. حتی نسبت به نور و اشعه خورشید نیز چالشی پیش روی خود ندارد. از طرفی، این محصول از ماده اولیه رزین پلی یورتان و ایزوسیاناتها تولید میشود که معمولا در دو نوع مات و براق موجود هستند. البته در بازار کیلرهای پلی یورتان سوپر براق و سوپر مات نیز به ندرت یافت میشود اما همچنان یکی از گزینههای در دسترس مشتریان است.
از طرفی، این محصول به همراه هاردنر (خشک کن) عرضه میشود که زمینه را برای خشک شدن سریع ماده پلی یورتان فراهم میکند. در نظر داشته باشید که از این محصول علاوه بر سطوح چوبی، برای فلزات نیز استفاده میتوان استفاده کرد.
روغنی
در ادامه بررسی کیلر چیست، به سراغ نوع روغنی آن میرویم. این ماده بر پایه رزین آلکیدی درست میشود که برای رقیق شدن نیاز به حلال شیمیایی مانند تینر دارد. مقاومت بالا در برابر آب و رطوبت به همراه دفع نور و اشعه uv خورشید، از جمله مزایای این محصول است. از کیلرهای روغنی برای محافظت از چوب در برابر عوامل طبیعی و انسانی استفاده میشود.
اپوکسی
دوام این محصول به پای نوع پلی یورتان نمیرسد اما همچنان دومین گزینه برای اجرای نهایی رنگ چوب است. این محصول از مواد اولیه اپوکسی پلی آمید به دست میآید که علاوه بر پوشش نهایی چوب و حتی فلز، حفرهها و روزنههای چوب و بتن را نیز پر میکند. در بیشتر کارهای عمرانی و سازههای بتنی، از این محصول برای مقاومسازی در برابر آب، رطوبت و حتی گرد و خاک نیز استفاده میکنند.
اکریلیک
آخرین گزینه برای انتخاب رنگ نهایی چوب، کیلر اکریلیک است. تنها مزیت این محصول نسبت به سایر محصولات مشابه، پایه آب بودن آن است که میتواند با محیط زیست سازگار باشد. از طرفی، این محصول بر پایه رزین اکریلیک تولید میشود که در برابر آب، رطوبت و هرگونه کثیفی نیز مقاومت میکند؛ با این تفاوت که طول عمر پایینتری نسبت به سایر محصولات در این دسته دارد.
مزایا و معایب استفاده از کیلر
این محصول دارای مزایا و معایبی است که پیش از خرید، باید آنها را بشناسید! در ادامه به این موارد اشاره خواهیم کرد:
۱- مزایا
مزایای این محصول عبارتند از:
- مقاومت در برابر آب و رطوبت
- ضد اشعه و نور خورشید
- ایجاد یک ظاهر زیبا و منحصر به فرد
- بالا بردن عمر جسم مورد نظر
- ضد مواد شیمیایی
- ضد سایش
- مقاوم در برابر حشرات
۲- معایب
این محصول معایبی نیز دارد که عبارتند از:
- بوی تیز (به جز نوع اکریلیک)
- دارای مواد شیمیایی و مضر برای انسان (به جز نوع اکریلیک)
- مقاومت شکننده در برابر آب و رطوبت (در برخی موارد میتوان به کیلر سلولزی یا فوری اشاره کرد)
- زمان خشک شدن طولانی (به جز محصولاتی که به همراه هاردنر عرضه میشوند)
- امکان اجرا بدون داشتن تخصص امکانپذیر نیست.
نحوه استفاده از کیلر
در ادامه نحوه کیلر زدن، ابتدا لازم است که مواردی را در نظر بگیرید. در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- ابتدا سطح مورد نظر را تمیز کنید. هیچگونه چربی، گرد و خاک و کثیفی روی سطح وجود نداشته باشد.
- پس از تمیز کردن سطح که زمینه را برای چسبندگی بیشتر این محصول به وجود میآورد، نوبت به بتونهکاری میرسد. اگر سطح شما چوبی است، سوراخها و حفرهها را با بتونه یا سیلر پر کنید. در نهایت اجازه دهید تا خشک شود.
- پس از خشک شدن، سطح را سنباده بزنید. به طوری که شاهد یک سطح یکنواخت باشید.
- حال نوبت به اجرا سیلر میرسد.
- وقتی سیلر خشک شد، وقت اجرای کیلر بر روی سطح است.
- شما میتوانید هر کدام از انواع را با حلال مورد نظر ترکیب و اجرا کنید.
- اجرای این محصول به وسیله قلم مو، غلطک و پیستوله انجام میشود.
- امروزه یک مدل کیلر اسپری هم تولید میشود که سرعت انجام کار را افزایش داده است.
- در نهایت پس از اجرای (حداقل) ۲ لایه، اجازه دهید تا سطح خشک شود.
- در نهایت میتوانید سطح را پولیش کنید. (این بخش اختیاری است)
تفاوت کیلر و سیلر
تفاوت سیلر و کیلر چیست؟ | |||||
نام محصول | رنگ | وظیفه | تینر مناسب | غلظت ماده | کاربرد |
کیلر | عسلی | حفاظت از سطح در برابر عوامل بیرونی و محیطی | ۱۰۰۰۰ و ۲۰۰۰۰ | کمتر از سیلر | انواع چوب |
سیلر | کهربایی | پر کردن حفرههای سطح برای جلوگیری از نفوذ کیلر به داخل | ۱۰۰۰۰ و ۲۰۰۰۰ | بیشتر از کیلر | انواع چوب |
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، این محصول به عنوان یک پوشش نهایی برای محافظت از سطح مورد استفاده قرار میگیرد. در حالی که سیلر نقش محافظتی ندارد و بیشتر شبیه نقش پرایمر در رنگ آمیزی دیوار را برعهده دارد. یعنی با پر کردن منافذ چوب، از جذب شدن تمام وارنیشهای شیمیایی به داخل بافت چوب جلوگیری میکند. در نتیجه اگر پیش از اعمال کیلر، از سیلر استفاده نشود، میتوان انتظار داشت که سوراخهای در سطح به وجود خواهد آمد.
همچنین باید اشاره کنیم که به دلیل نقش سیلر به عنوان یک ماده پر کننده سطح، طبیعی است که غلظت بیشتری نسبت به کیلر داشته باشد. بنابراین غلظت بالای سیلر نیازمند تینر بیشتر است. یعنی برای رقیق کردن آن، باید از تینر بیشتری نسبت به کیلر استفاده کرد. زیرا این محصول قبل از ترکیب شدن با تینر، به قدر کافی رقیق است و نیاز به مقدار کمی تینر دارد. در ضمن سیلر یک رنگ کهربایی دارد؛ در حالی که کیلر دارای رنگ عسلی است.
علاوه بر این، کاربرد سیلر بیشتر برای ایجاد یک عایق مقاوم در برابر کیلر است تا از این طریق، آسیبی به سطح وارد نشود. در ضمن فراموش نکنید که بدون سیلر، امکان اجرا کیلر وجود ندارد. زیرا در غیر این صورت، مشکلات زیادی برای سطح ایجاد خواهد شد.
انواع سیلر
سیلر چوب به دو نوع پایه آب و حلال تقسیمبندی میشوند. البته نوع پلی یورتان و اپوکسی نیز در دسته سیلرهای پایه حلال محسوب میشوند. در ادامه به معرفی انواع این محصول میپردازیم:
۱- سیلر پایه آب
این محصول با آب ترکیب میشود که مقاومت بالایی در برابر آب، رطوبت و مواد شیمیایی دارد. همچنین باید اشاره کرد که نوع پایه آب مقاومت کمتری نسبت به نوع روغنی دارد؛ زیرا در بلند مدت، عمر کمتری برای سطح تضمین میکند. با این وجود، سازگاری بالایی با محیط زیست دارد، به سرعت خشک میشود و فاقد بوی تیز است. این محصول برای سطوح و قطعات چوبی داخلی مورد استفاده قرار میگیرد.
۲- سیلر پایه حلال
نوع پایه حلال به همه انواع پلی یورتان، اپوکسی، سلولزی (فوری) گفته میشود. همه این محصولات مقاومت بیشتر نسبت به نوع پایه آب، در برابر آب، رطوبت، مواد شیمیایی و عوامل محیطی دارد. با این حال، بوی تیزی دارد و مواد شیمیایی موجود در آنها برای سیستم تنفسی انسان مضر است. بهترین مکانها برای استفاده از سیلر پایه حلال، محیط بیرونی است که نیاز به مقاومت بالا در برابر عوامل آب و هوایی دارد.
مراحل رنگ کردن چوب با سیلر
برای اجرای آن، مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا سطح را تمیز کنید تا هیچ گونه چربی و کثیفی وجود نداشته باشد.
- وقتی سطح بتونهکاری شد، میتوانید اجرای سیلر را آغاز کنید.
- مهمترین مسئله در اجرای این محصول، تینر مناسب است.
- میتوانید از تینر فوری ۱۰۰۰۰ و ۲۰۰۰۰ استفاده کنید.
- اگر اجرای شما در فصل زمستان است، بنابراین میتوانید از تینر ۲۰ هزار استفاده کنید.
- در صورتی که شما در فصل تابستان قرار داشته باشید، استفاده از تینر ۱۰ هزار توصیه میشود.
- پس از ترکیب تینر با سیلر، آن را به وسیله ابزار مناسب اجرا کنید.
- اجرای این محصول به وسیله قلم مو و غلطک زمانی مجاز است که هیچ گونه آستری زیر چوب وجود نداشته باشد. زیرا تینر ۱۰ و ۲۰ هزار فوری، قابلیت از بین بردن رنگ آستری را دارند.
- با این وجود اگر سطح شما آستری دارد و نمیخواهید که آن را پاک کنید، میتوانید این محصول را با پیستوله اجرا نمایید.
- در آخر اجازه دهید تا سطح مورد نظر خشک شود.
زمان لازم برای خشک شدن سیلر
زمان خشک شدن سیلر بستگی به شرایط محیطی دارد. با این حال در یک شرایط محیط معتدل، میتوان انتظار داشت که خشک شدن سطحی سیلر بین ۲۰ دقیقه تا یک ساعت به طول بیانجامد. از طرفی خشک شدن متوسط این محصول حدود ۸ ساعت تا یک روز است. علاوه بر این، خشک شدن نهایی سیلر نزدیک به یک هفته در نظر گرفته میشود.
راهکار برای زرد شدن چوب بعد از استفاده از سیلر و کیلر
چرا پس از اجرای سیلر و سپس کیلر بر روی آن، سطح آن زرد میشود؟ معمولا این اتفاق در گذر زمان رخ میدهد. یعنی به محض اجرا و خشک شدن، نمیتوان شاهد چنین اتفاقی بود. بنابراین با گذر زمان و بالا رفتن عمر چوب، احتمال زرد شدن آن وجود دارد. حتی اگر چندین لایه سیلر و کیلر بر روی آن زده شود. بنابراین رخ دادن چنین اتفاقی پس از یک مدت، طبیعی است.
از کجا کیلر و سیلر باکیفیت بخریم؟
این روزها فروشگاههای مختلفی در پایتخت و شهرهای مختلف کشور به فروش این دو محصول مشغول هستند. اما شاید کمتر فروشگاهی را بتوان یافت که علاوه بر عرضه محصول با کیفیت و قیمت مناسب، شرایط ارسال آن را نیز برای مشتریان تسهیل کند. با گرانتر شدن هزینه حمل و نقل کالا در کشور و بالا رفتن نرخ جابجایی وسایل و افراد، هزینه ارسال کالا برای مشتریان، به یک دغدغه مهم تبدیل شده است.
به همین خاطر، فروشگاه اینترنتی مینیاتور ایران به عنوان یکی از نمایندگیهای بزرگ و برتر فروش کیلر و سیلر در کشور، آماده ارسال رایگان رنگ، چسب و ابزارآلات مخصوص چوب به تهران و سراسر کشور است. همین حالا سفارش خود را در سایت ثبت کنید.
جمعبندی
در این مقاله به معرفی کیلر چیست و تفاوت آن با سیلر پرداختیم. کیلر به عنوان یک لایه نهایی بر روی چوب شناخته میشود که وظیفه دارد سطح را در برابر عوامل بیرونی و محیطی محافظت کند. در حالی که سیلر بیشتر شبیه نقش پرایمر در نقاشی ساختمان را برعهده دارد: زیرا وظیفه سیلر این است که اجازه نفوذ کیلر به درون بافت چوب را ندهد. در نتیجه پیش از اجرای هر کدام از این دو محصول، باید اطلاعات زیادی پیرامون اجرا و آموزش نحوه ساخت آنها به دست آورید.
سوالات متداول
آیا میتوان کیلر و سیلر را ترکیب کرد؟
خیر. وظیفه هر کدام از این محصولات جداست. بنابراین نمیتوان آنها را با یکدیگر ترکیب کرد.
سیلر به تینر بیشتری نیاز دارد یا کیلر؟
سیلر غلظت بالایی دارد، بنابراین باید از تینر بیشتری برای رقیق کردن آن استفاده کرد.
بهترین تینر برای سیلر و کیلر چیست؟
تینر فوری.
منبع تصاویر: lazysusanfurniture–gkproductsuk–weilerpainting