معرفی انواع چسب چوب
چوب یک متریال طبیعی است که روح زندگی را با خود همراه میکند. آنقدر که بافت و خطوط آن میتواند شفابخش باشد. با این حال، برای چسباندن دو قطعه چوب به یکدیگر، نیاز به مادهای به نام چسب وجود دارد. چسب چوب چیست و انواع آن کدام است؟ در این مقاله قصد داریم تا به مهمترین ماده برای چسباندن قطعات چوبی به یکدیگر یعنی انواع چسب چوب بپردازیم.
زمان خواندن: ۹ دقیقه
چسب چوب چیست؟
چسب چوب یک ماده پر کاربرد برای اتصال قطعات چوبی است که در انواع مختلفی تولید میشود. انعطافپذیری و خاصیت ضد آب، تنها بخشی از ویژگیهای این محصول پرکاربرد است.
کاربرد چسب چوب
مهمترین کاربردهای این محصول عبارتند از:
- اتصال چوب به چوب
- اتصال چوب به فلز
- اتصال چوب به پلاستیک
- اتصال چوب به لاستیک
- اتصال چوب به شیشه
- مبلمان
- کابینت
- اتصال قطعات گچی
- ترکیب شدن با رنگ پلاستیک برای استحکام بیشتر رنگ
انواع چسب چوب
در ادامه به بررسی انواع مدل چسب چوب، مزایا، معایب و کاربردهای آنها میپردازیم.
۱- چسب چوب پلی وینیل استات (PVA)
چسبهای PVA یا پلی وینیل استات که در ایران با نام چسب چوب سفید نیز شناخته میشود، بر پایه آب هستند و معمولا برای تولید مبلمان استفاده میشوند. از آنجایی که تمیز کردن سطح بسیار مهم است، پیش از اجرا باید باقیماندههای چسب قدیمی تمیز شود و سطح باید عاری از آلودگی باشد. هنگامی که در محیط های عمودی اعمال می شود نیاز به فشار دادن دارد.
از آنجایی که در برابر آب مقاوم است، در فرآیندهای چسبندگی با حجم بالا مانند چسباندن کاغذهای تزئینی روی سطوح در ساخت پنجرهها، نازک کاری، درها، چارچوب درهای خارجی، پله ها و مبلمان چوبی مقاوم در برابر بخار آب و رطوبت استفاده میشود.
PVA یا پلی وینیل استات یک محصول محبوب و چند منظوره است. تطبیقپذیری، مقرون به صرفه بودن و قدرت اتصال مطمئن را ارائه میدهد. پلی وینیل استات بر پایه آب و بدون بو است و به راحتی با آب تمیز میشود. برای دکوراسیون داخلی و کارهای نجاری مانند لمینت، مونتاژ و لبهبندی به خوبی کار میکند.
۲- چسب اپوکسی
این محصول بسیار قوی با خاصیت پرکنندگی بالایی است. به طوری که نیازی به فشار دادن در حین فعال شدن ندارد. چسب اپوکسی ضد آب است و میتوان آن را با رنگ چوب ترکیب کرد تا مقاومت رنگ افزایش پیدا کند.
چسب چوب اپوکسی یا چسب قایق که به دلیل استحکام بالا شناخته میشود، در برابر آب، گرما و مواد شیمیایی مقاوم است. این محصول نیاز به اختلاط دقیق دارد اما چسبندگی طولانی مدت حتی روی مواد پیچیده مانند فلز و شیشه ایجاد میکند. اپوکسی برای سطوح در فضای باز ایدهآل است.
از جمله معایب این محصول میتوان به عدم مقاومت در برابر نور و اشعه ماوراء بنفش خورشید اشاره کرد. در ضمن مهم است که بدانید این محصول تنها برای سطوح داخلی قایق مورد استفاده قرار میگیرد. زیرا نمیتوان انتظار داشت که برای سطوح بیرونی قایق مقاومت کافی داشته باشند.
۳- چسب سیانواکریلات
مهمترین ویژگی آنها اطمینان از چسبندگی بسیار قوی در مدت زمان بسیار کوتاه است. آنها اغلب برای چسباندن قطعات کوچک چوب به یکدیگر و در تعمیرات جزئی استفاده میشوند. یکی دیگر از ویژگیهای مهم این است که فرآیند پرس را دقیقتر و سریعتر انجام میدهد از آنجایی که میتواند سطح را نیز جلا دهد، میتوان از آن به عنوان پوشش روی وسایل چوبی کوچک استفاده کرد.
با این حال، این محصول در برابر استون، حلالیت بالایی دارد. این محصول با خشک شدن سریع، اتصالات سریعی را برای پروژههای کوچک نجاری و مواد ظریف ایجاد میکند. در ضمن این محصول در مقایسه با سایر محصولات مشابه، محدودیت هایی دارد اما به راحتی قابل استفاده است.
۴- چسب چوب پلی یورتان
از این محصول میتوان برای چسباندن هر ماده ای به چوب استفاده کرد. از سرامیک، پارچه، شیشه، فلز، سنگ گرفته تا خود چوب، همگی با استفاده از این محصول قابلیت چسباندن دارند. در مناطقی که به طور مداوم در معرض آب قرار دارند، استفاده از نوع پلی یورتان ضروری است. چسبندگی بسیار خوبی ایجاد میکنند و به خصوص بر روی اجزای چرب و موم دار چوب (ماهون) آسیبی وارد نمیکنند.
علاوه بر این، به چسب چوب پلی یورتان، چسب کشتی، دریایی، پروفیل، زرد، قایق و الیاف شیشه نیز میگویند. این محصول با قابلیت ضد آب بالا، برای مبلمان در فضای باز و سطوح چوبی ایدهآل است. در ضمن این محصول مقاومت بالایی در برابر نور و اشعه خورشید دارد که همین موضوع میتواند قابلیت آن را برای اجرا در محیط بیرونی نشان دهد.
با این حال، یکی از معایب چسب چوب پلی یورتان، عدم مقاومت در محیط کاملا آبی است. یعنی اگر محصول را در یک محیط غوطه ور در آب قرار دهید، پس از مدتی مقاومت و خاصیت خود را از دست میدهد. از طرفی، محیط اگر کاملا خشک باشد نیز نمیتوان انتظار مقاومت بالا از این محصول داشت. زیرا نیاز به مقداری رطوبت برای استحکام خود دارد. بنابراین رطوبت باعث باد کردن یا فعال شدن محصول میشود.
در آخر باید یادآور شد که این محصولات هیچگونه سازگاری با محیط زیست ندارند و به شدت سمی هستند. تماس با آنها میتواند منجر به بروز مشکلاتی در پوست انسان شود. بنابراین به محض برخورد به پوست، حتما آن را بشویید.
۵- چسب پرس گرم
این محصول کرم رنگ است که به شکل مایع در بازار وجود دارد. نوع پرس گرم شامل اوره فرمائید است که بیشتر در پرس کردن روکش روی چوب مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین برای پرس کردن دو لایه چوب مورد استفاده در یک درب منزل، از این محصول استفاده میشود. با این وجود چسب پرس گرم، همانطور که از عنوان آن مشخص است، نیاز به گرما و فشار دارد. در صورت نبود گرما و فشار، امکان استفاده از این محصول وجود ندارد.
۶- رزین اپوکسی آلیفاتیک (چسب زرد)
یکی دیگر از امولسیونهای ایدهآل برای چسباندن چوب به چوب، رزین AR یا آلیفاتیک است که دارای خواص مشابه چسب PVA در ویسکوزیته کلی، زمان خشک کردن و نحوه تمیز کردن است. با این حال، چسبندگی رزین AR سختتر از PVA است؛ به طوری که میتوان آن را بهراحتی پس از خشک شدن، تراشید، خراش داد یا سنباده زد. به دلیل تعادل بین سهولت استفاده، استحکام و هزینه، اغلب اولین انتخاب بسیاری از نجارهای حرفهای است.
این محصول که اغلب از آن به عنوان چسب زرد یاد میشوند، شباهتی با سایر چسب چوبهایی به رنگ زرد ندارد. همچنین اگر به مدت طولانی در معرض مواد شیمیایی و آب قرار داشته باشد، میتواند مقاومت کلی خود را از دست بدهد.
نکات ضروری هنگام انتخاب چسب چوب
هنگام انتخاب چسب چوب، چند فاکتور ضروری وجود دارد که باید در نظر بگیرید. اولین فاکتور، نوع چوب است. به طور مثال، چوبهای نرم مانند کاج ممکن است به پلی وینیل استات نیاز داشته باشند، در حالی که برای چوبهای سخت و متراکم باید از اپوکسی استفاده کرد. بنابراین همیشه پیش از انتخاب، سازگاری دانهبندی چوب را با نوع چسب بررسی کنید.
دومین فاکتور عوامل محیطی است. اگر چسب پلی یورتان ضد آب برای فضای باز مناسب است، به هیچ عنوان توصیه نمیشود که از این محصول برای محیط داخلی که چسب باید انعطاف پذیری بیشتری نیاز دارد، استفاده کرد. همچنین زمان خشک شدن محصول را نیز درنظر بگیرید. هر چقدر سرعت خشک شدن بیشتر باشد، محصول مورد نظر باید در محیطهای پر رطوبت مورد استفاده قرار گیرد. جایی که در کمترین زمان ممکن باید اتصال دو قطعه چوبی انجام شود.
روش استفاده از چسب چوب
مراحل استفاده عبارتند از:
- برای چسبندگی بهینه، فقط روی سطوح تمیز و خشک چسب بزنید. هر گونه گرد و غبار یا باقی مانده را پاک کنید.
- از چسب کافی برای پوشش کامل نواحی اتصال استفاده کنید. مقدار محصول نباید بیش از اندازه باشد.
- مقداری دو سطح چوبی را به یکدیگر فشار دهید تا اتصال صورت بگیرد.
- سپس اجازه دهید تا محصول خشک شود.
- برای خشک شدن کامل و رسیدن به حداکثر استحکام، زمان خشک شدن کافی را در نظر بگیرید.
- مقدار اضافی خشک شده را از روی سطوح به دقت با کاردک، سوهان یا سنباده بردارید.
آیا چسب چوب فقط برای چسباندن چوب است؟
این محصول نیز محدودیتهایی دارد. قرار نیست که برای چسباندن سطوح مختلف بتوان از این محصول استفاده کرد. به طور مثال، شما امکان استفاده همزمان از این محصول برای چسباندن دو سطح سنگی و چوبی را ندارید. همچنین در برخی سطوح نیز امکان استفاده از این محصول وجود ندارد. علیرغم موارد گفته شده، این محصول به ویژه در نوع پلی یورتان، برای چسباندن پلاستیک، شیشه، فلز، لاستیک و حتی صنایع نساجی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
مدت زمان برای خشک شدن چسب چوب
این محصول زمان خشک شدن نسبتا کوتاهی دارد که از ۱۰ دقیقه تا ۱ ساعت متغیر است. با این حال، زمان خشک شدن واقعی به معنای دستیابی به حداکثر استحکام پایدار، به ۲۴ ساعت زمان نیاز دارد. از طرفی، زمان خشک شدن بستگی به نوع چوب، دما، رطوبت و چسب چوب مورد استفاده دارد، اما معمولا ۱۰ تا ۳۰ دقیقه طول می کشد تا دو سطح مشابه به یکدیگر اتصال پیدا کنند.
جمعبندی
در این مقاله به معرفی انواع چسب چوب و کاربردهای آنها پرداختیم. این محصول در انواع مختلفی تولید میشود که هر کدام، کاربردها، مزایا و معایب مختص به خود را دارد. اگر به دنبال خرید چسب چوب هستید، همین حالا سفارش خود را در فروشگاه اینترنتی مینیاتور ایران ثبت کنید. فروشگاه مینیاتور علاوه بر کامل بودن سبد فروش انواع چسب، برای خرید بیش از یک میلیون تومان نیز مشتریان را از پرداخت هزینه ارسال، معاف میکند. همین حالا سفارش خود را ثبت کنید.
سوالات متداول
آیا چسب چوب قابل اشتعال است؟
خیر.
آیا چسب چوب قابل رنگ آمیزی است؟
خیر. امکان رنگ آمیزی این محصول وجود ندارد.
چسب چوب چه چیزهایی را میچسباند؟
چوب به چوب، چوب به فلز، پلاستیک، لاستیک، شیشه و … .
منبع تصاویر: buildworld و apelusa