۹ رنگ مناسب برای بازی کودکان
روانشناسان معتقدند تمام رفتارهای خوب و بد دوران بزرگسالی حاصل تربیت دوران کودکی است. یعنی به هر اندازه که به کودکان در دوران کودکی اهمیت بدهیم، باید منتظر نتایج درخشان آن در بزرگسالی باشیم. به همین خاطر، دوران کودکی یکی از حساسترین دوران برای پرورش روح و روان است که اگر پدر و مادرها برنامه مناسبی برای آن داشته باشند، بدون شک دنیا با انسانهای بهتری در آینده روبرو خواهد شد. یکی از بهترین روشها برای تربیت کودکان، وارد کردن آنها به بازی رنگهاست. اما چه رنگی برای بازی کودکان مناسب است؟ در این مقاله قصد داریم تا به رنگ مناسب برای بازی کودکان و ویژگیها آن بپردازیم. برای خواندن ادامه مطلب، مجله مینیاتور را دنبال کنید.
اهمیت رنگ در رشد کودکان
۱- یادگیری رنگها نقطه عطفی در دوران کودکی است و درک درستی از زندگی به کودکان میدهد. قرار دادن کودکان در معرض رنگها، ادراک بصری آنها (توانایی مغز برای تفسیر درست آنچه چشمها میبیند) را توسعه میدهد. آموزش رنگ به کودکان، اولین مهارت مهم پیش از خواندن و نوشتن است.
۲- رنگها بخشی از زندگی روزمره هستند. بهترین راه برای یادگیری کودکان، تجربه آنها و بازی با آنهاست. مفهوم رنگها را نمیتوان در یک جلسه آموزش داد و بچهها برای یادگیری آن به تجربیات زیادی نیاز دارند. از فرصت های روزمره برای صحبت در مورد رنگ و اشاره به آن در محیط استفاده کنید. از فرزندتان بخواهید خرگوش صورتی و کلاه آبی را به شما بدهد. به این نکته اشاره کنید که او با مداد رنگی بنفش نقاشی بکشد.
۳- بازیها و فعالیتهای رنگی راهی عالی برای کودکان برای یادگیری رنگها هستند، زیرا آنها هم سرگرمکننده هستند و هم تعامل با دیگران را به کودکان آموزش میدهد.
۴- کودکان میتوانند نسبت به رنگها حساستر باشند و بر واکنش آنها به محیط تاثیر بگذارد. رنگها نه تنها سیگنالهایی به مغز میفرستند تا آنها (و ما) را گرسنه یا آرام و مضطرب کنند، بلکه این قدرت را دارند که حواس کودک را پرت کنند یا توانایی یادگیری کودک را افزایش دهند. رنگها میتوانند بر روحیه کودکان تاثیر بگذارند. بنابراین، از اتاق آنها گرفته تا کولهپشتی، باید به انتخاب رنگ توجه کنید.
۵- کودکان رنگها را بهتر از نشانههای کلامی به خاطر میآورند. بنابراین، ترکیب محتوا با تصاویر رنگارنگ، حافظه کودک شما را بهبود میبخشد. کودکان از سنین پایین یاد میگیرند که رنگها را با اشیاء خاص مرتبط کنند. به عنوان مثال، آنها اغلب رنگ قرمز را با سیب، زرد را با خورشید، آبی را با آسمان و … مرتبط میکنند. قرار دادن کودک در معرض طیفهای مختلف رنگ میتواند به آنها کمک کند تا ارتباطات مهمی ایجاد کنند و دایره واژگان خود را گسترش دهند؛ زیرا رنگها به ارزیابی، تخمین و تعریف یک شی کمک میکند.
۶- گام بعدی پیوند رنگها با معنای عمیقتری است که به آنها نسبت میدهیم. به عنوان مثال، کودکان میتوانند ارتباط بین رنگ قرمز و خطر را از طریق معنای پشت چراغ راهنمایی بیاموزند. از طرفی رنگهای روشن دارای تداعی عمیقتری برای کودکان هستند. به عنوان مثال، رنگ سبز با طبیعت و آبی با غم و اندوه مرتبط است. آموزش رنگها و معنای عمیقتری که به آنها مرتبط میکنیم، یعنی به کودکان عناصر بیشتری برای رمزگشایی از محیطی که در آن وارد شدهاند، بدهیم.
تاثیر رنگ بر کودکان در ۷ گام
۱- رنگ جزء مهمی برای طراحی فضاهای آموزشی کودکان است. کودکان پتانسیل کامل خود را برای یادگیری در اتاقهای رنگارنگ به نمایش میگذارند. مطالعات علمی نشان میدهد که رنگها بر مغز و کل سیستم عصبی مرکزی تاثیر میگذارد. هنگامی که رنگ از چشم به مغز منتقل میشود، هورمونی ترشح میکند که بر احساسات، وضوح ذهن و سطح انرژی تاثیر میگذارد.
۲- به طور کلی، رنگهای گرمتر مانند نارنجی و زرد باعث شادی میشوند، در حالی که رنگهای سردتر مانند آبی و سبز اثر آرامبخشی دارند. اغلب موضوع یافتن ترکیب مناسب رنگها در اتاقهای مهد کودک یا مدرسه برای ایجاد مناسبترین محیط آموزشی برای آنهاست. همچنین آبی بهرهوری را افزایش میدهد. رنگهای سرد باعث میشود بدن مواد شیمیایی آرامبخش تولید کند.
۳- قرمز فعالیت مغز را تحریک میکند. در صورت استفاده بیش از حد از، میتواند بسیار باعث ایجاد حواسپرتی و گرسنگی شود. سبز بسیار آرامشبخش است و با طبیعت، خلاقیت و تفکر بارور مطابقت دارد. رنگ زرد تمرکز را افزایش میدهد.
۴- برای نظم بخشیدن به فضای رنگی خود، به خاطر داشته باشید که کودکان خردسال جذب رنگهای گرم و روشن میشوند، در حالی که کودکان دبستانی رنگهای پاستلی را ترجیح میدهند. کودکان دبیرستانی از رنگهایی مانند سبز و آبی لذت میبرند، در حالی که دانشآموزان دبیرستانی رنگهای تیرهتر مانند خاکستری یا سرمهای را ترجیح میدهند.
۵- تحقیقات نشان داده است که در چند ماه اول زندگی، نوزاد تازه متولد شده فقط میتواند در وهله اول، طیفهای رنگ مشکی، خاکستری و سفید را ببیند. در سن سه ماهگی، اکثر نوزادان قادر به دیدن رنگ هستند و رنگهای اصلی روشن را ترجیح میدهند.
۶- در حدود سن ۶ تا ۸ ماهگی، دید رنگی کودک به خوبی توسعه یافته است. در این زمان است که بهتر است یک طرح رنگی متفاوت را در مهد کودک خود معرفی کنید تا کودکان نوپا از تحریک مغزی رنگها بهره مند شوند. به عنوان مثال، یک طاق بازی رنگی که باید روی گهواره آویزان شود، به دلیل قطعات بازی آویزان رنگارنگ که بینایی کودک را تحریک می کند، برای این هدف عالی است.
۷- رنگهای اولیه و روشنتر برای کودکان بسیار جذاب هستند. کودکان رنگهای روشنتر را ترجیح میدهند، زیرا آنها این رنگها را بهتر از رنگهای کمرنگتر درک میکنند.
انواع رنگ مناسب برای بازی کودکان
۱- رنگ قرمز
- قرمز یک رنگ محرک خاص است.
- برخی از مطالعات نشان میدهد که رنگ قرمز حتی ضربان قلب و تنفس کودکان را افزایش میدهد.
- این رنگ به کودکان انرژی میدهد و به طور بالقوه تمرکز را افزایش میدهد و آن را به یک رنگ برجسته محبوب برای کلاسهای درس تبدیل میکند.
- قرار گرفتن بیش از حد در معرض قرمز ممکن است باعث پرخاشگری در برخی از کودکان (به ویژه کودکان نوپا) شود.
- قرمز به عنوان یک رنگ برجسته در یک اتاق کاملا خوب است؛ به خصوص اگر میخواهید آن را با رنگهای سرد متعادل کنید.
- استفاده از رنگهای قرمز متعادل برای بازی کودکان، روشی کاربردی برای مصرف کردن انرژی آنها در طول روز است.
۲- رنگ نارنجی
- نارنجی یک رنگ روشن و شاد است.
- این رنگ ارتباطات اجتماعی را افزایش میدهد.
- کودکانی که بازیهای خود را با طرحهای رنگی نارنجی انجام میدهند، برونگرا و اعتماد به نفس بالایی دارند. این کودکان تمایل بیشتری به همکاری و تعامل با دیگران دارند.
- البته مانند هر رنگ گرم دیگری، استفاده زیاد از رنگ نارنجی میتواند نتیجه معکوس داشته باشد.
- سعی کنید رنگ نارنجی را با طیفهای ملایم سبز، اسطوخودوس یا کرم خنثی ترکیب کنید و به دست کودک بدهید.
۳- رنگ زرد
- رنگ زرد حال و هوای شاداب و آفتابی را برای کودک به ارمغان میآورد.
- برخی از مطالعات نشان میدهند، کودکانی که برای بازی خود از رنگ زرد استفاده میکنند، تمرکز بالایی دارند و حافظه آنها قویتر است.
- به خاطر داشته باشید که اگر کودکی شما تمایل به دیر خوابیدن یا خیلی زود بیدار شدن دارد، احتمالا رنگ زرد این مشکل را به وجود آورده است.
- استفاده زیاد از رنگ زرد برای کودکان، ممکن است به آرامش آنها ضربه وارد کند.
- زرد زمانی که با خاکستری، آبی یا سبز ست شود به عنوان یک رنگ برجسته بسیار خوب برای کودکان عمل میکند.
۴- رنگ صورتی
- صورتی آرامشبخش است و احساس همدلی و پرورش را برای کودکان به ویژه دختران به وجود میآورد.
- ممکن است به این دلیل که رنگ صورتی با احساس مادرانه مرتبط است، میتواند رفتار کودکان را با ملاحظهتر رفتار کند.
- بزرگترین احتیاط در مورد رنگ صورتی این است که شاید سریعتر از هر رنگ دیگری مورد استقبال قرار میگیرد.
- قرار گرفتن بیش از حد در معرض رنگ صورتی میتواند تحریککننده باشد و موجب ایجاد علائم سردرد و عصبانیت شود.
۵- رنگ قهوهای
- قهوهای رنگی کلاسیک و خاکی است که میتواند به کودکان کمک کند تا در محیط خود احساس ثبات بیشتری داشته باشند.
- قهوهای بهعنوان پسزمینه فوقالعادهای برای پاشیدن رنگهای روشنتر عمل میکند.
- این رنگ به والدین این امکان را میدهد تا نسبت به کودکان، خلاقتر عمل کنند.
- استفاده بیش از حد از رنگ قهوهای میتواند محیط کودک را به میزان قابل توجهی تیره کند.
- این رنگ می تواند باعث کوچکتر شدن فضا شود.
- اگر کودک شما احوال پریشان دارد، احاطه کردن آنها با رنگ قهوهای توصیه نمیشود.
۶- رنگ سبز
- سبز رنگی آرامشبخش است که طراوت طبیعت و بازی در فضای باز را برای کودکان به ارمغان میآورد.
- بسیاری از مدارس استفاده از رنگ سبز را در کلاسهای درس انتخاب میکنند؛ زیرا رنگ سبز ممکن است توانایی خواندن و همچنین درک مطلب را افزایش دهد.
- سبزی نعناعی میتواند به آرام کردن کودک مضطرب کمک کند.
۷- رنگ آبی
- در این رنگ آرامش وجود دارد.
- رنگ آبی برای کودکانی که مستعد عصبانیت هستند، پیشنهاد میشود.
- رنگ آبی برای کاهش ضربان قلب، فشار خون و کاهش تنفس کودکان مضطرب کاربرد دارد.
- استفاده زیاد از رنگ آبی برای بازی کودکان، میتواند افسردگی را به وجود آورد.
- سعی کنید رنگ آبی را در کنار رنگ زرد استفاده کنید.
۸- رنگ بنفش
- رنگ بنفش رنگی است الهامبخش و نشاندهنده معنویت است.
- افزودن رنگ بنفش برای بازی کودکان، به کاهش سرعت او کمک کند.
- این رنگ به کودک کمک میکند تا افکار و احساسات دیگران را در نظر بگیرد.
- اگر در حال حاضر کودک حساسی دارید، رنگ بنفش را برای بازی او انتخاب کنید.
- استفاده از رنگ بنفش در کنار نارنجی توصیه میشود.
۹- رنگ خاکستری
- استفاده زیاد از رنگ خاکستری، موجب احساس تنهایی برای کودکان میشود.
- اگر میخواهید رنگ خاکستری را برای کودک خود استفاده کنید، بهتر است این کار در حد اعتدال انجام شود.
- استفاده از رنگ خاکستری در کنار رنگ زرد توصیه میشود.
جمعبندی
در این مقاله سعی کردیم تا درباره رنگ مناسب برای بازی کودکان صحبت کنیم. بر اساس روانشناسی رنگها، رنگ سبز، خاکستری و آبی ملایم، به عنوان بهترین رنگها برای بازی کودکان شناخته میشود. از طرفی رنگهای با طول موج کم مانند رنگ سبز، باعث افزایش تمرکز کودکان میشود. رنگهای گرم مانند قرمز، نارنجی و زرد برای افزایش توجه و تحریک مشارکت اجتماعی کودکان مناسب است. با این حال کارشناسان معتقدند که رنگهای روشن برای نشان دادن احساسات مثبت و رنگهای تیره برای احساسات منفی کودکان مورد استفاده قرار میگیرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره رنگ مناسب برای بازی کودکان، با کارشناسان فروشگاه رنگ، چسب و ابزار مینیاتور تماس بگیرید.
سوالات متداول
چه نوع رنگی برای کودکان مناسب است؟
بر اساس روانشناسی رنگها، رنگ سبز اسطوخودوسی، سبز روشن، بژ و خاکستری گرم و آبی ملایم است.
آرامشبخشترین رنگ برای بازی کودکان کداماند؟
رنگهای سبز، آبی، صورتی، نارنجی ملایم و رنگهای خنثی، مناسب هستند.
چه رنگهایی به تمرکز کودکان کمک میکند؟
رنگهای با طول موج کم باعث تمرکز بیشتر کودکان میشوند. رنگ سبز یک رنگ مناسب برای بهبود تمرکز کودکان است.
چه رنگهایی مغز کودکان را تحریک میکند؟
رنگ نارنجی خلقوخوی کودکان را بهتر میکند. این رنگ موجب بهبود عملکرد عصبی کودک میشود.
چه رنگهایی به یادگیری کودکان کمک میکند؟
به عنوان مثال، رنگهای گرم مانند قرمز، نارنجی و زرد به عنوان رنگهای ایدهآل برای افزایش توجه و تحریک مشارکت فعال کودکان در بین جمعهای مختلف شناخته شدهاند.
آیا رنگ شاد برای کودکان وجود دارد؟
محققان دانشگاه کالیفرنیا به این نتیجه رسیدند که کودکان خردسال رنگهای روشن را برای نشان دادن احساسات مثبت و رنگهای تیره را برای احساسات منفی انتخاب میکنند.
چه رنگی توجه کودکان را جلب میکند؟
رنگ زرد، آبی، قرمز و سبز توجه کودکان را جلب میکند.